Dünya 224 gündür direniyorlardı! Ukrayna Bakhmut'ta pes etti

224 gündür direniyorlardı! Ukrayna Bakhmut'ta pes etti

20.05.2023 - 19:12 | Son Güncellenme:

Aylardır Rusların var gücüyle almaya çalıştığı bölge sonunda düştü. 9 aydır devam eden çatışmalar sonrası Ukrayna işgalinin en kritik bölgelerinden Bakhmut el değiştirdi.

224 gündür direniyorlardı Ukrayna Bakhmutta pes etti

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rus işgali bölgede bütün kaosuyla sürüyor. Son 15 ayın en kritik bölgesi Bakhmut. İşgal öncesi 70 bin kişinin yaşadığı tuz madeni kasabası artık binlerce ölü asker ve sivile ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde bölgede aktif olan çatışan Wagner Grubu'nun lideri Yevgeny Prigozhin, ordusunu Bakhmut'tan 10 Mayıs tarihinde çekeceğini açıklamış ancak kısa bir süre sonra taleplerinin yerine getirileceği sözünü alarak bu emri iptal etmişti.

Prigozhin, Rus yetkililerden mermi ve cephane alamadığını öne sürerek Savunma ve Genelkurmay başkanlarını suçlamıştı.

RUSLARIN KAÇTIĞI GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

Geçtiğimiz günlerde ise Ukrayna tarafı Rusların bölgeden çekildiği görüntüleri yayınladı. Hemen ardından yapılan açıklamada ise Ukrayna askerlerinin Bakhmut'ta 23 kilometrelik bir bölgeyi ele geçirdiği öne sürüldü.

Dün yayınlanan uydu görüntülerinde ise savaşın son 1 haftasında yaşanan dehşet gözler önüne serildi. Söz konusu fotoğraflarda Bakhmut'un yerle bir olduğu bir kez daha kameraya yansıdı.

Haberin Devamı

224 gündür direniyorlardı Ukrayna Bakhmutta pes etti

F-16'LAR HER AN YOLA ÇIKABİLİR

Savaşın kaderini değiştirecek gelişme ise gün içerisinde Japonya'dan geldi. Söz konusu gelişmede Biden'ın Ukraynalılara 15 aydır istediği F-16 savaş uçaklarına onay vereceği belirtildi.

Bu haberin ortaya çıkmasından dakikalar sonra ise Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy Hiroşima'ya indi. Zelenskiy yarın Biden ile birebir görüşecek.

224 gündür direniyorlardı Ukrayna Bakhmutta pes etti

BÖLGE TAMAMEN RUS TARAFINA GEÇTİ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigozhin Bahkmut'un tamamen Rus kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Bakhmut'ta 224 gündür süren çatışmalar 8 Ekim 2022 tarihinde başladı. Prigozhin ise bugün çatışmaların biteceğinin sinyalini vererek Telegram hesabı üzerinden şöyle dedi:

'Bakhmut'u tamamen kontrol altına aldık. 25 Mayıs tarihine kadar incelemelerimiz sürecek daha sonra bölgeyi Rus ordusuna teslim edeceğiz'

224 gündür direniyorlardı Ukrayna Bakhmutta pes etti

'DURUM KRİTİK'

Prigozhin'in açıklamalarından kısa bir süre sonra Ukrayna tarafı da konuyla ilgili konuştu. Savunma bakan yardımcısı Ganna Malyar, Bakhmut'taki durumun kritik olduğunu belirtti. Rus yetkililerden ise konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Geçtiğimiz aylarda ISW tarafından yapılan haberde Bahkmut'un düşmesi durumunda Moskova yönetiminin bunu bir zafer olarak karşılayacağı ve buradan işgalin devamı için çıkar sağlayacağı belirtilmişti.

WAGNER BAŞKANI PRİGOJİN: BAKHMUT'UN TAMAMINI ALDIK

Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Wagner grubu askerlerinin Bakhmut’u tamamen ele geçirdiğini duyurdu.

“Kentin kontrolü Rus ordusuna devredilecek"

Haberin Devamı

Yayınladığı videoda Wagner grubu askerlerinin şuan kentin merkezinde olduğunu ve kentin kontrolünü ilerleyen günlerde Rus ordusuna devredeceklerini belirten Prigojin, "25 Mayıs'tan itibaren Wagner askerleri dinlenme ve eğitimler için savunma hatları oluşturarak geri çekilecek. Kentin savunması daha sonra Rus ordusuna devredilecek" ifadelerini kullandı.

Prigojin, açıklamasının sonunda hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hem de Ukrayna’da savaşan diğer Wagner grubu askerlerine teşekkür etti.

BAKHMUT NEDEN ÖNEMLİ?

Askeri analistler, Bahmut’un çok az stratejik değeri olduğunu söylüyor. Bahmut bir garnizon kenti olmadığı gibi ulaşım merkezi ya da büyük bir nüfusun yaşadığı bir şehir de değil.

Belirli bir coğrafi önemi de yok. Ama Batılı bir yetkilinin dediği üzere Bahmut, '1.200 kilometrelik bir hatta küçük bir taktiksel olay'

Rus komutanların Bahmut’u ele geçirmede askeri sebepleri de var. Daha fazla toprak kazanımı için kentin bir sıçrama basamağı olabileceği umuluyor.

UKRAYNA NEDEN DAHA ÖNCE GERİ ÇEKİLMEDİ?

Ukrayna ordusunun birincil stratejik amacı savaşı Rus ordusunu zayıflatmak için kullanmak. Batılı bir yetkili bunu açıkça şöyle izah ediyor:

Haberin Devamı

'Rusya’nın taktikleri nedeniyle Bahmut, Ukrayna’ya çok sayıda Rus askerini öldürmek için eşsiz bir fırsat veriyor'

NATO kaynaklarının tahminlerine göre, Bahmut'ta her bir Ukraynalı için beş Rus öldü. Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Oleksiy Danilov’a göre ise bu oran yediye birden daha fazla.

224 gündür direniyorlardı Ukrayna Bakhmutta pes etti

ŞİMDİ NE OLACAK?

Bahmut'un el değiştirmesiyle birlikte Rus askerlerinin morali yükselecek. Ukrayna ise siyasi ve sembolik bir kayıp yaşayacak. Artık Ukraynalılar sosyal medyada daha fazla “Bahmut direniyor” diyemeyecek.

Çok az kişi bunun büyük bir askeri etki yaratacağını düşünüyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 'Bahmut’un düşüşü, Rusya’nın savaşın gidişatını değiştirdiği anlamına gelmez' dedi.

Bu nedenle, Bahmut’taki savaşta belki de en önemli şey, iki tarafın da ne kadar kayıp verdiği ve bunun, savaşın bir sonraki aşaması için ne anlama geleceği.

Önümüzdeki günlerde Ukrayna'nın Kırıma yönelik bir saldırı planladığı biliniyor. Burada kaybedilen her asker orada yapılacak operasyonun gücünü etkilemiş oldu.