Dünya ‘Temel prensiplerde anlaştık’

‘Temel prensiplerde anlaştık’

19.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile bir barış anlaşması için temel ilkelerde anlaştıklarını ancak hâlâ tamamen farklı diplomatik dillerden konuştuklarını söyledi.

‘Temel prensiplerde anlaştık’

DIŞ HABERLER - Ermenistan’ın başkent Erivan’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi oturumunda konuşan Paşinyan, “Azerbaycan-Ermenistan barış sürecine ilişkin bir iyi bir de kötü haberimiz var. Azerbaycan’la barış anlaşmasının temel prensiplerinde anlaşmamız güzel haber. Brüksel’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştiğimiz görüşme sonuncunda sonucunda Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in arabuluculuğuyla gerçekleşti” dedi. Paşinyan, Azerbaycan’a tüm savaş esirlerinin takasını da teklif ettiğini ekledi.

Haberin Devamı

Bakü’nün önemli şartı

Paşinyan, kötü haberin ise farklı bir diplomatik dil kullanılmaya devam edilmesi olduğunu kaydederek, “Çoğu zaman birbirimizi anlamıyoruz. Bunun nesnel nedenleri arasında uzun süreli çatışma, onlarca mahkum, on yıllardır edinilen nefret atmosferi ve yapıcı açıklamaların kötü niyetleri sakladığına dair şüpheleri sayabiliriz. Bunu hem Azerbaycan hem de Ermenistan için diyorum” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar basına yansıyan haberlerde, barış anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanabileceği yorumları yer almıştı. Azerbaycan Ermenistan’dan, doğrudan kara bağlantısı bulunmadığı Türkiye sınırındaki Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bir bağlantı imkanı sağlanmasını da istiyor. Türkiye de bu koridorun yani Zengezur Koridoru’nun açılmasına büyük önem veriyor.

Haberin Devamı

Bakü ile Erivan’ın bir barış anlaşması imzalamasının, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin de normalleşmesinin önünü açması bekleniyor.

Bununla birlikte Azerbaycan, geçtiğimiz günlerde, ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien’ın Bakü yönetimine yönelik açıklamalarının ardından 20 Kasım’da Ermenistan ile dışişleri bakanları düzeyinde Washington’da yapılması öngörülen görüşmeye katılmayacağını duyurmuştu.