Dünya "Türkiye ile Gümrük Birliği müzakereleri başlatılmalı"

"Türkiye ile Gümrük Birliği müzakereleri başlatılmalı"

10.12.2017 - 09:59 | Son Güncellenme:

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini’nin danışmanı Tocci, Türkiye ile Gümrük Birliği müzakerelerinin başlatılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile Gümrük Birliği müzakereleri başlatılmalı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin özel danışmanlığını yapan, Roma merkezli Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Nathalie Tocci, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile Gümrük Birliği müzakerelerini başlatması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

"Türkiye ile AB her konuda mutabık olduğu anlamına gelmese de enerji, göç ve terörle mücadele gibi alanlarda devam eden güçlü bir işbirliği var" diyen Tocci, Gümrük Birliği'nin yenilenmesinin AB'nin çıkarına olduğunu da vurguladı.

Tocci, AB-Türkiye ilişkilerinde ciddi bir dip noktasında olunduğuna dikkat çekti. "AB-Türkiye ilişkileri kopma noktasına gelemeyecek kadar güçlü" diyen Tocci, sözlerine şöyle devam etti:

"Mevcut siyasi iklimi dikkate aldığımızda, tam üyelik müzakereleri, gerilimin aşılması için gerçekçi bir seçenek oluşturmuyor. Gerilimin aşılması için reçete Gümrük Birliği’nin yenilenmesi için siyasi bir yöntem bulunması. Çünkü Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, kamu ihaleleri, uyuşmazlıkları çözme gibi alanları kapsayacak. AB üyelik süreci gibi geniş kapsamlı olmasa da, mutabık kalınacak kurallar zemininde güçlü, kapsamlı bir ilişki inşa edilmesini sağlayacak. Ayrıca Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, AB’nin de çıkarına."

Haberin Devamı

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe