Dünya Dörtlü zirvenin adresi Moskova! Türkiye ve Suriye de katılacak

Dörtlü zirvenin adresi Moskova! Türkiye ve Suriye de katılacak

29.03.2023 - 16:54 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Moskova'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, "İran'a karşı uygulanan tüm yasa dışı yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurguladık" derken, Abdullahiyan ise, "Türkiye, İran, Rusya ve Suriye arasında dörtlü zirve Moskova'da yapılacak" dedi.

Dörtlü zirvenin adresi Moskova Türkiye ve Suriye de katılacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Moskova'da bir görüşme gerçekleştirdi. Rusya ve İran ilişkilerinin yanı sıra Suriye, Ukrayna, Yemen ve bölgesel konuları ele alan Lavrov ve Abdullahiyan, özel görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteği eleştirerek, NATO'nun savaşta doğrudan taraf olduğunu söyledi. Lavrov, "Görüşmemizde bir kez daha NATO ülkelerinin çatışmaya dahil olmasını ve yıkıcı sonuçlarına bir kez daha dikkat çektik. NATO ülkeleri çatışmalarda daha derine çekildi ve Kiev rejiminin yanında savaşıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

'BATI SAVAŞI DURDURMAK İSTEMİYOR'

Batılı ülkelerin Ukrayna'daki savaşı durdurmak istemediğini, savaşın sürmesi için çabaladığını öne süren Lavrov, "Bu istek dün ve önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından tekrarlandı. Blinken, ateşkesin Rusya'nın faydasına olacağını ve buna müsaade etmeyeceklerini söyledi. Açıkçası böyle sığ bir yorumun neye dayandırıldığını söylemek benim için zor. Bundan tek bir sonuç çıkıyor. Batı'nın savaşı durdurmak istemediği ve jeopolitik çıkarlarını öncelikli olarak gördüğüdür" şeklinde konuştu.

4'LÜ ZİRVENİN ADRESİ MOSKOVA

Abdullahiyan, “Türkiye, İran, Rusya ve Suriye arasında gerçekleşmesi planlanan dörtlü zirve önümüzdeki hafta Moskova'da düzenlenecek” dedi. Görüşme içeriğine ilişkin bilgi vermeyen Abdullahiyan, dörtlü görüşmenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde olacağını ve hedeflerinin "Türkiye-Suriye" yakınlaşması olduğunu belirterek, "Hem Rusya'ya hem de Türkiye'ye gerçekleştirdiğim ziyaretlerde bu ülkeler ile yapılacak dörtlü görüşmeler hakkında fikir alışverişinde bulundum.

Haberin Devamı

Bugün Sayın Lavrov ile de konuyu ele aldık ve önümüzdeki hafta dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü görüşmelerin yapılmasını kararlaştırdık. Bu görüşmelerin amacı Türkiye ve Suriye'yi birbirine yakınlaştırmak. İran ve Rusya olarak bizler de bu doğrultuda hareket edeceğiz. Görüşmelerde genel çerçeveler belirlendikten sonra dışişleri bakanları bir araya gelecektir" şeklinde konuştu.