Dünya Türkiye’den özel jet kaldırmışlar!

Türkiye’den özel jet kaldırmışlar!

16.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’den Avrupa’ya özel jet, sahte diplomatik pasaportla göçmen kaçakçılığı yapan organize suç örgütü üyeleri yakalandı.

Türkiye’den özel jet kaldırmışlar

Söz konusu operasyonun, 5 Avrupa ülkesinin ortak soruşturması ve ABD ile Avrupa Polis Teşkilatı’nın (Europol) desteğiyle yapıldığı belirtiliyor. Operasyon kapsamında Belçika, İtalya ve Fransa’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilen baskınlarda 5 kişi gözaltına alındı, Türkiye’den insan kaçakçılığı için kullanılan iki özel uçağa da el konuldu.

Haberin Devamı

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Belçika Federal Polisi, sahte diplomatik pasaport taşıyan yolcular, insan kaçakçılığı yapan çetenin yardımıyla özel uçaklarla Türkiye’den ayrılıyorlardı. İnsan kaçakçıları, özel uçak ve sahte pasaport karşılığında yolculardan 20 bin dolar ücret talep ediyordu. Türkiye’den yola çıkan yolcular, Avrupa havalimanlarındaki mola sırasında, özel uçağı terk ederek, sahte diplomatik pasaportlarını imha ediyor ve sistematik olarak sığınma başvurusunda bulunuyorlardı.

İnsan kaçakçılarını, özel uçakların izlediği rotanın ele verdiği belirtildi. Türkiye’den kalkan uçakların resmi varış noktası genellikle Karayip adaları olarak bildirildiği ancak bu uçakların hiçbir zaman resmi varış rotasına ulaşmadığı belirlendi. İnsan kaçakçılığı yapan örgüt elemanlarının, kendi uçak filosunu inşa etmek amacıyla sahte çekler düzenledikleri ve havayollarını dolandırdıkları da belirlendi. Çetenin, faturaları ödemeyerek, birçok oteli de dolandırdığı ortaya çıktı.