Dünya ‘Ukrayna başlangıçtı!’

‘Ukrayna başlangıçtı!’

24.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rus ordusundan gelen ‘Transdinyester’ açıklaması Moldova’da panik yaratırken, Zelenskiy “Haklı çıktım, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sadece bir başlangıçtı” dedi.

‘Ukrayna başlangıçtı’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken Rusya’nın hedeflerini açık etmesi açısında büyük dikkat çeken ‘Transdinyester’ açıklaması, büyük ses getirdi. Rus ordusundan gelen Moldova’ya doğru ilerleme isteğine yönelik açıklama sonrası, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy haklı çıktığını ifade etti. “Bu durum benim daha önce defalarca söylediğim şeyin canlı kanıtı haline geldi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sadece bir başlangıçtı: Rusya durmayacak ve işgali başka ülkelere de taşıyacak” diyen Zelenskiy Moldova ile ilgili bu iddiaların gerçekliğinin altını çizdi. Zelenskiy, “Bizim gibi yaşamın ölüme karşı zaferine inanan tüm uluslar bizimle birlikte savaşmalı. Bize yardım etmeliler, çünkü ilk sırada olan biziz. Peki sonraki kim olacak?” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hep aynı taktik

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise, Twitter’dan açıklamaya ilişkin yaptığı paylaşımda, “Artık saklamıyorlar. Rusya bu şekilde savaşın ikinci aşamasının amacının hayal ürünü Nazi’lere karşı zafer kazanmak olmadığını; amacın Ukrayna’nın doğu ve güneyini işgal olduğunu kabul etmiştir. Bu açık bir emperyalizmdir” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, Rusya’nın Moldova’ya girerek bu ülkedeki ‘Rusça konuşan azınlıkların haklarını korumaya çalıştığını’ söyleyeceğini belirtti. Bu, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ta bölgelerinde uyguladığı bir taktik olarak dikkat çekiyor. Gürcistan’ın Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri için de benzer tartışmalar gündeme gelmişti. Zelesnkiy, “Dürüst olmak gerekirse Rusya, Rusya içindeki Rusça konuşanların haklarına sahip çıkmalı. Orada ifade özgürlüğü yok, seçme özgürlüğü yok; muhalefet yapma hakkı yok; yoksulluk yaygın ve insan hayatının bir önemi yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Moldova endişeli

Rus General Rustam Minnekayev, Moskova’nın Donbas ve Ukrayna’nın güneyinde Mariupol’den Odessa’ya kadar tam kontrolü sağlamak istediğini belirtmiş, Minnekayev, böylece Rusya yanlısı “Transdinyester Cumhuriyeti”ne karasal bağlantı kurulacağını ifade etmişti. General Minnekayev’in sözlerinin Kremlin tarafından resmen onaylanıp onaylanmadığı belirsiz, ancak resmi yayın organlarında geniş yer buldu.

Rus ordusundan gelen bu açıklama, zaten Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı nedeniyle diken üstünde olan Moldova’da büyük endişeye yol açtı. Açıklamanın ardından Moldova Dışişleri Bakanlığı, Rus büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasında, Minnekayev’in anadili Rusça olanların baskı altında olduğu yönündeki açıklamalarının temelsiz olduğu belirtilerek, “Moldova, tarafsız bir devlettir ve Rusya Federasyonu da dahil tüm uluslararası aktörler, bu prensibe saygı duymak zorundadır” denildi.

‘Ukrayna başlangıçtı’

Hedef ‘Yeni Rusya’ mı?

Rusya’dan gelen açıklamalar, Kremlin’in hedeflerini ortaya koyarken, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Novorossiya” (Yeni Rusya) ifadesini de yeniden gündeme getirdi. BBC’ye konuşan Rusya analisti Pyotr Akopov, Rusya’nın ikinci aşamada Ukrayna’nın güneyini tamamen almayı hedeflediğini belirtirken, “O zaman üçüncü aşama da önlenemez. O da Novorossia’nın tamamında hakimiyet” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Novorossia ifadesi, Rus milliyetçiler ve Putin tarafından bir zamanlar Rus imparatorluğuna ait olan Ukrayna’nın güneyi gibi bölgeler için kullanılıyor. Putin, kuzeydeki Harkov’u da bu tanımın içine sokuyor.

Rusya’dan ‘Moskova’ itirafı!

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz filosunun batan “Moskova” gemisinin mürettebatından 1 kişinin öldüğünü, 27’sinin kaybolduğunu ve kalan 396 kişinin ise kurtarıldığını duyurdu. Böylece gemide yaklaşık 30 kişinin hayatını kaybettiğine dair iddia doğrulanmış oldu. Kremlin, geminin Ukrayna tarafından vurulduğunu ve batırıldığını reddetmiş, bir yangın nedeniyle gemide patlama olduğunu açıklamıştı. ‘Moskova’ Rus donanmasının amiral gemisiydi.

 Odessa’yı vurdular

Rusya dün Karadeniz kıyısında büyük önem taşıyan Odessa kentine hava saldırısı düzenledi. Odessa’yı hedef alan Rus askerlerinin çok katlı bir binayı roketlerle vurmasının ardından dumanlar gökyüzünü sardı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Rusya’nın tek hedefi dehşet yaratmak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Mariupol’de korkunç tablo!

Rusya’nın kontrolüne geçen Mariupol’den gelen yeni görüntüler, katliam yapılan Buça benzeri bir durumu ortaya koyuyor. Sokak ortasında çok sayıda sivilin cesedi yeni gelen fotoğraflarda görülüyor. Bununla birlikte yeni uydu görüntüleri, bir toplu mezarı daha ortaya çıkardı. Uydu görüntüleme şirketi Planet Labs’ın karelerinde, Mariupol’de yeni bir toplu mezar tespit edildi. Bir başka uydu görüntüleme şirketi Maxar’ın servis ettiği, 19 Mart-3 Nisan tarihli uydu fotoğrafları ile şehirde toplu mezar kazıldığı tespit edilmişti. Toplu mezarların bulunması, Rusların kentte sivillerin katledildiğini gizlemeye çalışması yönünde yorumlanıyor.

Fabrikada çocuklar var!

Mariupol’deki Azovstal fabrikasına sıkışan Ukrayna askerleri ve siviller, durumlarına dair bir video paylaştı. Videoda, fabrika içinde çok sayıda sivilin ve çocuğun olduğu açıkça görülüyor. Sığınaktaki sivillerle röportaj yapan Azov Taburu’na açıklamalarda bulunan bir kadın, “5 Mart’tan beri bu sığınaktayız. Tahliyeler için insani koridor açılmasını umuyorduk ama Azovstal fabrikasının sığınağında sıkıştık” ifadelerini kullandı. Bir çocuk ise “27 Şubat’ta annem ve anneannemle buraya geldik ve daha sonra ne gökyüzünü ne de güneşi görebildik” dedi.

 

 

 

Yazarlar