Dünya 'Ukrayna'dan ayrılın!'

'Ukrayna'dan ayrılın!'

12.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden, Amerikalılara Ukrayna'dan derhal ayrılma çağrısında bulundu. Biden ayrıca ABD ve Rus askerinin karşı karşıya gelmesi durumunda 'dünya savaşı' çıkacağını ifade etti.

Ukraynadan ayrılın

 

Ukrayna krizinin sıcak çatışmaya ve bir Rus işgaline dönüşmesiyle ilgili endişeler devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'daki vatandaşlarına seslenerek Rusya'nın artan askeri hareketliliği nedeniyle ülkeden derhal ayrılması çağrısında bulundu. Bu, savaş endişelerini daha da kuvvetlendirdi.

Haberin Devamı

“NBC News”a konuşan Biden, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgal tehdidinin yeniden arttığı” gerekçesiyle Amerikalıların Ukrayna'ya seyahat etmemesi ve bu ülkedekilerin de derhal terk etmesine dair ABD Dışişleri'nin uyarısını aktardı. Biden ayrıca bölgede kalan ABD'liler için olası bir çatışma durumunda birlik göndermeyeceğini de ifade etti. Bölgede işlerin "hızlıca karışabileceği" uyarısında bulunan Biden, "Bu bizim bir terörist örgütle uğraşmamız gibi bir şey değil. Dünyanın en büyük ordularından biriyle uğraşıyoruz. Bu çok farklı bir durum ve işler hızla çıldırabilir" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, kendisine yöneltilen “ABD'nin hangi senaryoda ülkedeki vatandaşlarını kurtaracak?” sorusuna da "Hiçbir senaryoda. Amerikalılar ve Rusya birbirine ateş açarsa bu dünya savaşına yol açar. Her zaman olduğumuzdan çok daha farklı bir dünyadayız" dedi.

Haberin Devamı

48 saat süre verildi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan da Ukrayna’da yaşayan Amerikan vatandaşlarını önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde ülkeyi terk etmeye çağırdıklarını söyledi. Sullivan, Washington’un, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Pekin Kış Olimpiyatları devam ederken başlayabileceğini düşündüğünü dile getirdi.

ABD’nin ardından İsrail, Güney Kore ve İngiltere de Ukrayna’daki vatandaşlarına ülkeden derhal ayrılma çağrısı yaptı. Avrupa Birliği de diplomatik misyonlarının Ukrayna’daki zorunlu olmayan personelinden ülkeyi terk etmelerini istediklerini duyurdu. İsrail’in Kiev Büyükelçiliği’nde görevli personelin ailelerini tahliye etmeye başladığı da belirtildi.

Biden-Putin konuşacak

Öte yandan Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden’ın bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirmelerinin planlandığı belirtildi.

Ukraynadan ayrılın

ABD Donanması, Avrupa’ya 4 muhrip gemi gönderdi

ABD Donanması 4 muhrip gemiyi Avrupa’dan sorumlu 6. Filo bölgesine konuşlandırdı. Deniz Kuvvetleri sözcüsü Arlo Abrahamson, “Muhripler USS The Sullivans, USS Gonzalez, USS Donald Cook ve USS Mitscher, görev süreleri boyunca ABD’nin 6. Filosu’nu ve NATO müttefiklerimizi desteklemek için bir dizi denizcilik faaliyetine katılacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Rostov’ gafı damga vurdu!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın görüşmesine, yapılan gaf damga vurdu. Rus basınında yer alan habere göre Truss, Rusya’ya askerlerini Ukrayna sınırından çekme çağrısı yaptı. Lavrov ise Rus askerlerinin Rusya topraklarında olduğunu, her türlü faaliyeti yapma haklarına sahip olduklarını kaydederek, Truss’a, “Rusya’nın Rostov ve Voronej bölgelerindeki egemenliğini tanıyorsunuz, değil mi?” diye sordu. Truss ise, “İngiltere, Rusya’nın bu bölgelerdeki egemenliğini hiçbir zaman tanımıyor” yanıtını vererek büyük bir gafa imza attı. Truss’ın bu bölgeleri tartışmaların odağındaki Donbas bölgesiyle karıştırdığı tahmin ediliyor. Daha sonra İngiltere’nin Rusya Büyükelçisi Deborah Bronnert’in Truss’ı düzeltip Rostov ve Voronej’in Rusya toprağı olduğunu söylediği öğrenildi.

Yaşanan gafla ilgili konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Dünya diplomasisinin önde gelen aktörlerinin Minsk Tedbir Paketi’nin çok kısa ve son derece net metnini okumakta zorlandıkları gerçeği ortadadır” dedi.

Haberin Devamı

NATO’dan yeni hamle

NATO’nun, Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliğine yanıt olarak doğu kanadına asker takviyesi planı hazırladığı bildirilirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD başta olma üzere İttifak ülkelerinin askerlerinin konuşlandırıldığı Romanya’daki Mihail Kogalniceanu askeri üssünü ziyaret etti.