Dünya Yapay zekâyla renklenen mazi

Yapay zekâyla renklenen mazi

18.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Galway İrlanda Ulusal Üniversitesi’nde profesör olan John Breslin ve Sarah-Anne Buckley’in ‘Old Ireland in Colour’ (Renkli Eski İrlanda) adlı kitaplarında, bir yapay zekâ aracı olan ‘DeOldify’ ile renklendirilmiş geçmişten fotoğraflar yer alıyor.

Yapay zekâyla renklenen mazi

Derin öğrenme’ yöntemiyle siyah-beyaz fotoğraflara nasıl renk verileceği öğretilen bir yapay zekâ aracı olan DeOldify ile renklendirilen görseller, İrlanda’da 1800’ler ve 1900’lerde yaşamın nasıl olduğuna ışık tutuyor. 1840’lardan 1960’lara kadar İrlanda’da yaşamı yansıtan renklendirilmiş fotoğraflarda, ülkenin sosyolojik tarihine ilişkin detaylar da yer alıyor.

Sosyolojik
tarih

Buckley ile birlikte sosyal tarihi araştıran ve DeOldify ile renk tonlarını ayarlayan Breslin, fotoğraflarda İrlanda’daki pek çok farklı sosyal sınıftan insanın yer almasının tarihi anlamak açısından önemli olduğunu söyledi. Varlıklı insanların dışında başkent Dublin’deki kiralık binaların ve çıplak ayaklı köylülerin fotoğrafları, o dönemde İrlanda’daki yoksulluğun derinliklerini de gösteriyor. Breslin, “Tarihimizle daha fazla ilişki kurabilmek önemlidir ve renklendirme olayları daha net gösteriyor” dedi.