Dünya Yunan basınında ‘Ege’ tartışması: Türkiye istediği her şeyi aldı

Yunan basınında ‘Ege’ tartışması: Türkiye istediği her şeyi aldı

13.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sondaj gemisi Abdülhamid Han’ın Doğu Akdeniz’deki yeni görev yeri Yunanistan’ın basınında büyük yankı uyandırırken, ülkenin en büyük haber sitelerinden biri olan In.gr’de yayınlanan bir analizde Başbakan Kiriakos Miçotakis’e sert eleştiriler yöneltildi.

Yunan basınında ‘Ege’ tartışması: Türkiye istediği her şeyi aldı

Analizinde Türkiye’nin ‘Mavi vatan’ konusunda geri adım atmadığına dikkat çeken haber sitesi, uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Yannos Charalambidis’in sözlerine yer verdi. Charalambidis, geçtiğimiz ay Litvanya’nın Vilnius şehrinde gerçekleşen NATO Zirvesi’nin gerçekten de bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i Ankara-Atina arasındaki diyaloğun başlatılması karşılığında Türkiye’ye F-16 satışının kilidini açmakla suçlayan yazar, Mavi Vatan konusunda Türkiye’nin tavrının net olduğunu belirterek “Türkiye ne sunuyor? Hiçbir şey. Onlar sadece alıyor” ifadesini kullandı.

İstişarelerde Türkiye’nin karşı çıktığı ‘12 mil’ kuralından vazgeçilmemesi gerektiğini savunan Charalambidis, Türkiye’nin bu kuralı ‘savaş nedeni’ olarak ortaya koyduğunu belirterek “Mesele sadece hukuki ya da jeopolitik değil, Ege ve Doğu Akdeniz’deki güç göstergeleriyle de ilgili” dedi. Charalambidis, Türkiye’nin diyalog yoluyla 12 mil kuralını kaldırmak ve kendi egemenlik haklarını genişletmek isteğini iddia etti.

Haberin Devamı

‘MENENDEZ NE YAPACAK’

Atina hükümetini Türkiye’ye çok fazla taviz verip, karşılığında hiç bir şey istememekle suçlayan yazar ayrıca Miçotakis’in Türkiye karşıtı ABD’li Senatör Bob Menendez’in ayağının altındaki halıyı çektiğini savundu. Charalambidis, “Türkiye, Atina’yı Kıbrıs’taki varlığının haklılığı konusunda kullandığında, Menendez ne yapacak? Kraldan daha kralcı mı davranacak” diye sordu.