Dünya Yunan medyasına 'Türk füzesi düştü'! Yer yerinden oynadı

Yunan medyasına 'Türk füzesi düştü'! Yer yerinden oynadı

19.10.2022 - 16:09 | Son Güncellenme:

Balistik füze Tayfun'un ilk testini manşetinden veren Yunan medyası, silahın 'gizli proje'yle üretildiğini yazdı. Haberlerde, Türklerin televizyonlarda İstanbul ve Atina arasındaki mesafeyi hesapladığı aktarıldı.

Yunan medyasına Türk füzesi düştü Yer yerinden oynadı

Son yıllarda özellikle silahlı insansız hava araçları üretiminde dünya sahnesinde kendisine çok sağlam bir yer edinen Türkiye, yeni füzesini 18 Ekim Salı sabahı ateşledi. Karadeniz kıyısındaki Rize'den saat 06.50'de fırlatılan Tayfun, 300 kilometre sınırını aşan ilk Türk füzesi oldu ve Sinop açıklarına kadar ulaştı. ROKETSAN imzalı yerli füze Tayfun'un hedefini vurması, 7 dakika 38 saniye, yani 458 saniye sürdü.

Haberin Devamı

Tayfun füzesi, halihazırda elindeki en uzun menzilli füze 280 kilometreyle Bora olan Türkiye için çığır açıcı. Tasarımından mühimmatına geliştirilmesi yıllar alan yerli füzenin ilk testi, Türkiye'yi anbean izleyen Yunan medyasını görülmemiş bir telaşa sürükledi.

Kathimerini gazetesi, Bloomberg'ü kaynak göstererek 'Türkiye bir balistik füze test etti' başlığını attı, denemenin Karadeniz semalarında gerçekleştiğini vurguladı. Gazetedeki bir başka haberin başlığı 'Ankara'dan çifte tehdit' oldu. Haberde Tayfun'un test edilmesinin yanı sıra Ankara'nın dile getirdiği 'silahsızlandırma' talebi aktarıldı. Kathimerini, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın Ege Denizi'nin doğusunda yer alan adalardaki silahların ve Yunan askerlerinin geri çekilmesi isteğini yinelediğini yazdı.

Haberin Devamı

Yunan medyasına Türk füzesi düştü Yer yerinden oynadı

Tıpkı Kathimerini gibi Bloomberg'ü kaynak gösteren Skai televizyonu da, 'Türkiye Karadeniz üstünde balistik füze fırlattı' başlığıyla sunduğu haberinde, Tayfun'un 561 kilometre mesafe kat ettiğini vurguladı. Televziyonun İstanbul muhabiri Manolis Kostidis ise, bu sabah canlı yayına bağlanıp testin Türkiye'deki yankılarını aktardı. CNN Türk ekranına çıkan analistlerin "Şimdi Tayfun'la Atina ve tüm Yunanistan'ı vurabiliriz" dediğini bildiren Kostidis, gazetelerde ise 'Yunanistan kapsama alanımızda' ve 'Rize'den atıldı, Sinop'ta vurdu' gibi manşetlerin olduğunu söyledi.

Yunan medyasına Türk füzesi düştü Yer yerinden oynadı

Ta Nea gazetesi, 'Denge ne kadar değişir? Atina Türk balistik füzesi karşısında soğukkanlı: Gelişmiş silahlarımız var' başlığıyla yayımladığı haber, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türk-Yunan ilişkilerini 'zor' ve 'endişe' verici olarak tanımladığı cümleyle başlıyor. Gazete, füze denemesinin iki ülke arasında yükselen tansiyonda bir düşüşün kaydedilmediği dönemde gerçekleştiğini dile getirdi. Ta Nea, analistlerin Yunanistan'ın daha büyük ve açık bir soruna dikkat çektiğini belirtiyor. Gazeteye konuşan analistler, Yunanistan'ın aksine Türkiye'nin savunma sanayini hızla geliştirdiğini, söz konusu adımın şimdiden Ankara'ya üstünlük sağlamaya başladığını, gelecekte ise gerçek anlamda rol oynayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yunan yetkililerin balistik füze testini küçümsemeye çalıştığını aktaran Ta Nea, Türk yetkililerin ise savunma sanayii ihtiyacının yüzde 85'inin yerli kaynaklardan karşılandığını gururla dile getirdiğini de ekledi. Ta Nea ayrıca, bir başka haberinde 'gizli bir proje'yle üretilen yerli füze Tayfun'un mobil bir platformdan ateşlendiğini vurguladı.

Yunan medyasına Türk füzesi düştü Yer yerinden oynadı

Proto Thema internet sitesi, 'Türk medyası Tayfun füzesi için 'Yunanistan kapsama alanımızda' yazdı' başlığını seçti. İnternet sitesi, Türkiye'deki haberlerde yeni füzenin Yunanistan'ın her yerini vurabilme kapasitesine sahip olduğunun öne çıkarıldığını kaydetti.

CNN Yunanistan, gizli tutulan füze projesinin ilk testinin yapıldığını, Türk yetkililer tarafından Tayfun'a dair fazla bilgi paylaşılmadığını belirtti. Yayın organı, haberinde Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füzelerinin fotoğrafını kullandı.

Yunan medyasına Türk füzesi düştü Yer yerinden oynadı

'Alarm: Türkiye balistik füze test etti' başlığını atan Ethnos gazetesi, denemeye dair birçok habere yer verdi. Tayfun füzesinin birkaç testten sonra Türk ordusunun envanterine gireceğini bildiren Ethnos, Türk medyasındaki haberlerde füzenin Atina'yı yalnızca Ege Denizi kıyılarından değil Yalova veya Burdur'dan bile vurabileceğinin yazıldığını okurlarına aktardı.

Haberin Devamı

Tayfun füzesinin ilk testini detaylarıyla sayfasına taşıyan greekreporter.com internet sitesi, Türkiye'nin büyüyen savunma sanayisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendine güvenli dış politikasının temel taşı olduğu yorumunu yaptı. Sitedeki haberde, Türkiye'nin silah ihracatını 2016-2020 arasında bir önceki beş yıla göre yüzde 59 azalttığı bilgisine de yer verildi. SIPRI verilerini de aktaran internet sitesi, Türkiye'nin halihazırda dünyanın en büyük 12. silah ihracatçısı konumuna yükseldiğini belirtti.

Yunan medyasına Türk füzesi düştü Yer yerinden oynadı

Türkiye'den en çok silah satın alan ülkelerin sırasıyla Türkmenistan, Umman ve Katar olduğunu bildiren greekreporter.com, zırhlı araç, savaş gemileri ve füzeler ihraç eden Ankara'nın Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracıyla uluslararası pazarda büyük bir oyuncu haline geldiğini yazdı.

Haberin Devamı

To Vima gazetesi, 'Türkiye-Tayfun: Tüm Yunanistan füzemizin menzili içerisinde' başlıklı haberinde, Türk analistlerin yorumlarını sayfasına taşıdı. Televizyona çıkan uzmanların "Artık Tayfun'la Atina ve Yunanistan'ın her yerini vurabiliriz" dediğini belirten To Vima, analistlerin televizyon ekranında İstanbul ve Atina arasındaki mesafeyi hesapladığını aktardı. Gazete, haberinin girişinde Yunanistan'ın her gün Türkiye'den yeni tehditler aldığını yazdı.