Dünya Yunan soluna siyaset dışı lider

Yunan soluna siyaset dışı lider 

26.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Miami’de yaşayan, ABD eğitimli, Goldman Sachs’ta çalışan 35 yaşındaki Kasselakis, Yunanistan’da ana muhalefetin yeni lideri oldu. Kasselakis’in siyasi deneyimi ise yok denecek kadar az.

Yunan soluna siyaset dışı lider

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Yunanistan’da ana muhalefetteki SYRIZA’nın yeni genel başkanı, iş insanı Stefanos Kasselakis oldu. Eski Başbakan Aleksis Çipras’ın, parti liderliğinden istifa etmesinin ardından SYRIZA’yı yeniden iktidara taşımaya çalışacak olan Kasselakis, 35 yaşında bir iş insanı. Parti liderliği için eski Çalışma Bakanı, Milletvekili Efi Ahcioglou ile yarıştı. İkinci turda oyların yüzde 56,7’sini alarak SYRIZA’nın yeni lideri seçildi. Parti liderliği için Ahcioglou favori gösterilse de gençlerin büyük desteğini alan Kasselakis daha çok oy alarak sürpriz yapan isim oldu.

Haberin Devamı

BANKACIYDI SOLCU OLDU

ABD’de eğitim gören ve ünlü yatırım bankası Goldman Sachs’ta çalışan Kasselakis dikkat çekici bir kişilik. Aslen Giritli olan ve Atina’da doğan Kasselakis, 14 yaşında ailesiyle birlikte ABD’ye göç ettikten sonra eğitimini burada tamamladı ve iş hayatına atıldı. Öğrencilik yıllarında ABD’deki 2008 başkanlık seçimlerinde Joe Biden’ın kampanyasında gönüllü çalışan Kasselakis, 2009’da uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ta çalışmaya başladı. “Goldman Sachs’ta çalışırken kapitalizmin ne denli zalim olduğunun bilincine vardığım için solcu oldum” diyerek bankadan istifa etti.

SİYASETE GİRMESİNİ ÇİPRAS ÖNERDİ

Kasselakis, bankalardan aldığı krediyle ve armatör olan vaftiz babasının da yardımıyla, gemi aldı ve Swift Bulk denizcilik şirketini kurarak iş hayatına atıldı. Ancak Çipras’ın önerisiyle ABD’deki işlerini bırakıp, 2023 Mayıs’ındaki seçimlerde SYRIZA’dan milletvekilli adayı oldu ama seçilemedi. ABD’nin Miami kentinden gelen, uzun yıllar Goldman Sachs’ta çalışan Kasselakis, sosyal medyada da hayli aktif. Her ne kadar solcu olduğunu açıklasa da ‘geleneksel sol’un oldukça dışında bir profil çiziyor. Daha geleneksel bir sol anlayışı benimseyen isimler, Kasselakis’in zaferinden oldukça rahatsız. Ülkede ‘geleneksel sol’un bittiği yönünde çıkışlar var.

Haberin Devamı

SİYASETTEN UZAK BİR SİYASETÇİ

Kasselakis, 2021’de Yunan kabinesinde kültür bakan yardımcısı olduğu dönemde kamuoyuna eşcinsel olduğunu açıklayan Nicholas Yatromanolakis’ten sonra “cinsel kimliğini” açıklayan ikinci siyasetçi oldu.

LGBTİ haklarını savunduğunu ancak Hıristiyan inancını da koruduğunu söylüyor. Sosyal medyada oldukça aktif olan ve gençlerin ilgisini bu şekilde kazanan Kasselakis’in ‘sığ’ olduğu yönünde eleştiriler de var. Daha önce sadece ABD’deyken Joe Biden’ın kampanyası için gönüllü olarak çalışan Kasselakis’in siyasi deneyimi de yok denecek kadar az. Milletvekili seçilememiş olması da genç lider için ciddi bir dezavantaj. Kasselakis, geçen hafta bir siyasi toplantıda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ‘devletçik’ kelimesini kullanmış, bu da Yunanistan’da büyük tepkiyle karşılanmıştı. 

Haberin Devamı

PEKİ YA NASIL SEÇİLDİ?

Yunanistan’da seçimi kaybeden parti liderlerinin istifa etmesi artık bir gelenek haline dönüşmüş durumda. Kasselakis’in bu denli yüksek oy toplamasının ardında yatan gerçek ise parti seçimlerinde sadece delegelerin değil, tüm üyelerin oy kullanması. İlk olarak PASOK tarafından başlatılan bu demokratik yöntem, kısa sürede diğer partiler tarafından da benimsendi. Böylece partiye üye olan genç kesim, istedikleri adayı liderliğe taşımayı başardı.