Dünya Yunanistan konum paylaştı! Komşuda hayal kırıklığı: Ankara Akdeniz'e iniyor

Yunanistan konum paylaştı! Komşuda hayal kırıklığı: Ankara Akdeniz'e iniyor

11.08.2023 - 10:07 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki gaz aramaları Yunan basınında kısa sürede ilk haber oldu. Ankara'nın Mavi Vatan vurgusuna dikkat çeken gazeteler, Abdulhamid Han sondaj gemisinin konumu bile paylaştı.

Yunanistan konum paylaştı Komşuda hayal kırıklığı: Ankara Akdenize iniyor

Türkiye karşıtı sözlerle sık sık dünya basınında adından söz ettiren ABD'li Senatör Bob Menendez, Temmuz ayının sonunda yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz'deki doğal gaz için yeni bir proje açıkladı. Skandal projede Türkiye'nin adından bahsetmeyen Menendez '3+1 formülü' adını verdiği planda Doğu Akdeniz'deki gaz için Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve ABD'nin adını verdi. Yanı sıra Menendez, sık sık Türkiye'nin F-16 ve F-35 konusunda da dış politikada sık sık skandal sözler söyleyen bir isim.

Haberin Devamı

Bu gelişmeden bir hafta sonra Türkiye'nin dördüncü, dünyanın ise beşinci büyük sondaj gemisi olan Abdülhamid Han, 9 Ağustos 2022'de yapılan törenle ilk görev yerine uğurlandı. Abdülhamid Han, hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle "Mavi Vatan"da hidrokarbon arama çalışmalarına katılan filonun "en güçlüsü" olarak öne çıkıyor.

'ÖNGÖRÜLEMEZ BİR OYUNCU'

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gaz arama çalışmalarını hızlandırmasını takip eden Yunan basını ise gelişmeyi kısa sürede manşetten verdi ve detaylı analizler yayınladı. Ethnos gazetesinde yer alan haberde, 'Abdulhamid Han 6 ay boyunca Yunanistan Kıbrıs ve Türkiye'ye çok yakın olacak' denildi ve geminin Türk karasularının dışına çıkıp çıkmayacağının belli olmadığı bildirildi.

Haberin Devamı

Gazete, seçimler sonrası Yunanistan ve Türkiye ilişkilerinin yakınlaştığını belirtti ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünya siyasetinde öngörülemeyen bir oyuncu olduğunu aktardı.

Başbakan Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eylül ayında görüşeceğini hatırlatan gazete, Miçotakis'in Birleşmiş Milletler'i bu toplantı için talep yağmuruna tuttuğunu söyledi. Ethnos, Türkiye'nin Libya ile yaptığı kıta sahanlığı anlaşması ile birlikte Yunanistan'ın Afrika ülkesi ile bozulan ilişkileri stratejik olarak önemli gördüğünü de belirtti.

Yunanistan konum paylaştı Komşuda hayal kırıklığı: Ankara Akdenize iniyor

'ANKARA AKDENİZ'E İNİYOR'

Ethnos gazetesinin yaptığı bir diğer haberde ise geminin sondaj çalışması yapacağı bölgenin Türkiye'nin oldukça güneyinde olduğunu söylendi ve bu durumla ilgili 'Ankara'nın ruh halini gösteriyor' ifadesi kullanıldı.

İlişkilerin normalleşme sürecinde olmasına rağmen Türkiye'nin geri adım atmadığını hatırlatan haberde 'Ankara, Akdeniz'e açılıyor ve Mavi Vatan'ın varlığını hissettirmeye çalışıyor' denildi.

Yunanistan konum paylaştı Komşuda hayal kırıklığı: Ankara Akdenize iniyor

KONUM PAYLAŞTILAR

Kathimerini gazetesinde yer alan haberde ise yine geminin özellikleri yer aldı ve Yunanistan'la olan ikili ilişkilere yer verildi. Kathimerini ayrıca geminin şu anda nerde demirlediğini bile haberinde yer verdi. Marine Traffic isimli siteden navigasyon verilerini de takip eden Yunan gazete, Abdülhamid Han'ın görev yapacağı bölgeyi işaretledi.

Yunanistan konum paylaştı Komşuda hayal kırıklığı: Ankara Akdenize iniyor