11.12.2008 - 00:44 | Son Güncellenme:
Taki Berberakis - HALUK ATALAY İstanbul
Yunanistan’da 5 gün önce 16 yaşındaki Aleksandros Grigoropoulos’un polis kurşunuyla ölmesinin ardından patlak veren şiddet olayları ve protesto gösterilerinin yarattığı kriz dün kamu ve özel sektör çalışlanlarının düzenlediği genel grevle iyice derinleşti. Kamu otoritesinin etkinliğini yitirmesi Yunanistan’ı felç etti.
Başbakan Kostas Karamanlis’in “İptal edin, olay çıkmasın” çağrısını dinlemeyen Yunan işçi ve memur sendikalarının 24 saatlik genel grevi dün tüm Yunanistan’da büyük katılımla yapıldı.
Uçaklar iptal, okullar kapalı
Özellikle başta başkent Atina olmak üzere büyük kentlerde toplu taşıma araçları sefere çıkmadı ve hayat durma noktasına geldi. Devlet daireleri çalışmadı, hastaneler nöbetçi personelle hizmet verdi. Onlarca uçak seferi iptal edilirken ortaöğretim okulları ile üniversiteler kapalı kaldı.
Medya çalışanları ise 2 saatlik grev yaptı. TV ve radyolar 10-12 arası haber yayımlamadı. Yunan basını, 1 milyar euro’luk zarara yol açan olaylar için hükümet ve polisi suçladı.
5 gündür süren kundaklama ve yağmalama olaylarının da etkisiyle Atina’da dükkânların çoğu kapalı kaldı. On binlerce göstericinin katıldığı mitinglerde Karamanlis hükümetinin ekonomi politikası protesto edildi.
Esnafla çatışma
Yunan işçi ve memur sendikalarının düzenlediği büyük mitingler biter bitmez Atina yine anarşist grupların polisle çatışmasına sahne oldu. Bin kişilik bir protestocu grup Yunan parlamentosu ve Atina Üniversitesi önünde polisle çatışmaya girdi. Yüzlerini maskeler ve motosiklet kasklarıyla gizleyen göstericiler, polise taş ve molotofkokteyli fırlatırken, polis göz yaşartıcı gaz kullandı.
Çeşitli kentlerde işyerlerini ve evlerini korumak için sokağa inen Yunanlılarla kendilerini anarşist ve iktidar karşıtı olarak tanımlayan maskeli gruplar arasında yer yer çatışmalar çıktığı, işyeri sahiplerinin mağazalarında yatıp kalkmaya başladığı belirtildi.
Polis araçları garajda
Yunanistan Emniyet Müdürlüğü’nden gelen direktif üzerine polis ekip araçlarının göstericiler tarafından yakılmaması için karakolların önüne park edilmesi yasaklandı ve polis araçları Emniyet Müdürlüğü’nün garajlarına götürüldü. Olayları bastırmakta başarısız olan 2500 kişilik özel Yunan polis timi mensuplarının ise cumartesi gününden bu yana yaşanan çatışmalar yüzünden “çok yorgun düştükleri” belirtildi. Özel tim üyeleri gazetelere isim vermeden yaptıkları açıklamada “Birileri Emniyet Müdürlüğü’ne artık dayanma gücümüzün kalmadığını bildirmeli” dediler.
Balistik raporu muamması
Yunan polisi tarafından öldürülen Aleksandros Grigoropoulos’un ölümüyle ilgili olarak yayımlanan adli tıp raporunda, gencin polisin silahından çıkan kurşunun sekmesi sonucu hayatını kaybettiğinin belirtildiği iddia edildi. Grigoropoulos’u vuran polis Epaminondas Karkaneas’ın avukatı tarafından henüz rapor yayımlanmadan verilen bilgiye göre raporda, kurşunun Grigoropoulos’a isabet etmeden önce başka bir şeye çarptığı tespiti yer alıyor. Ancak gözlemciler balistik incelemenin henüz yapılmamış bile olabileceğini söylüyorlar.
Öte yandan, Karkaneas dün savcılığa ilk yazılı ifadesini sundu. Savunmasında Karkaneas olay sırasında göstericilerin taşlı, sopalı ve molotofkokteylli saldırısına uğradığını ve kendini korumak için yere ve havaya ateş ettiğini söyledi.
İstanbul’da konsolosluğa ‘kırmızı’ saldırı
Yunanistan’da 16 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesini protesto etmek amacıyla son üç günde Londra, Paris ve Berlin’deki Yunan konsolosluklarında eylem düzenleyen göstericiler, dün de İstanbul’daki Yunanistan Başkonsolosluğu’na saldırdı. Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi üzerinde bulunan konsolosluk binasına kırmızı boya şişeleri fırlatan ve Başkonsolos’un otomobilinin camlarını kıran 20 kadar eylemci, Yunanca ve Türkçe “Polis her yerde öldürür, biz de 16 yaşındayız” yazılı bir pankartı başkonsolosluğa astı.