Dünya Yunanistan'da hayal kırıklığı: Türkler F-16'ları kutluyor!

Yunanistan'da hayal kırıklığı: Türkler F-16'ları kutluyor!

07.12.2022 - 14:09 | Son Güncellenme:

Temsilciler Meclisi'nden geçen, Senato gündemine getirilen kısıtlayıcı maddeler savunma bütçesi NDAA'da yer almadı. Yunan lobisi büyük bir hayal kırıklığı yaşarken, medyadaki haberlerin satır araları gözden kaçmadı.

Türkiye ile Yunanistan'ı yalnızca Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de değil, Washington'da da karşı karşıya getiren F-16 savaşında sabaha karşı bir 'son dakika' gelişmesi yaşandı. Yunan lobisi aylardır uğraştığı Türkiye'ye F-16 jetlerinin satışını engelleme girişimini kaybetti.

Haberin Devamı

Temmuz ayında Yunan asıllı bazı siyasetçilerin imzasıyla Amerikan Temsilciler Meclisi'ne bir tasarı sunuldu. Tasarıda, Türkiye'ye 40 adet yeni F-16 jeti ve 80 adet modernizasyon kiti satışını bazı koşullara bağlayan maddeler vardı.

Ankara'nın F-16 planını zorlaştıracak Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndaki (NDAA) değişiklik önergesi 179'a karşı 244'e oyla Temsilciler Meclisi'nden kabul edildi. Önergede, Türkiye'ye F-16 satışı için 'ABD Başkanı'nın satışın Amerika'nın ulusal çıkarına olduğunu onaylaması' ve 'F-16'ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması' gibi şartlar yer alıyordu.

Yunanistan'da bayram havası estiren tasarı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Haziran ayındaki tarihi NATO zirvesinde Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasından iki hafta sonra geldi. Tasarının altında Chris Pappas, Gus Bilirakis ve Nicole Malliotakis gibi Yunan asıllı temsilcilerin imzası vardı.

Haberin Devamı

Yunan lobisi, ayrıca Senato'ya sunulan tasarıya da benzer maddeler eklettirmek için yoğun çaba harcadı. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Maryland senatörü Chris van Hollen, NDAA tasarısının Senato versiyonuna F-16 satışını kısıtlayıcı koşulların girmesi için teklif sundu ancak bu kabul edilmedi.

Chris Pappas'ın en önemli müttefiklerinden Bob Menendez, düzenlemenin Senato versiyonundan çıkarılması üzerine 13 Ekim tarihinde şu mesajı paylaştı:

"Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’ndaki (NDAA) bir değişiklik, ABD'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını geliştirmek için elimizdeki araçlardan sadece bir tanesidir. Açık konuşayım: ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta."

Bob Menendez, aynı hafta Güney Kıbrıslı Rumların etkinliğine online bağlanıp F-16 satışına onay vermeyeceğini tekrarladı, Türkiye'ye kin kustu. Kıbrıs'a dair skandal sözler sarf eden New Jersey Senatörü Menendez, Rumlara verdiği destekten gurur duyduğunu dile getirip Türkiye'nin Kıbrıs'taki askerlerini çekmesini istedi.

Ancak hem Atina'nın hem de Yunan lobisinin bütün çabaları boşa gitti! Bugün 857 milyar dolarlık savunma bütçesi NDAA'ya son hali verildi, tasarıda Türkiye'ye F-16 satışını engelleyen hiçbir madde yer almadı. Temsilciler Meclisi'nden geçen kısıtlayıcı maddeler NDAA'dan tasarısından çıkarılırken, Yunan lobisi büyük bir hayal kırıklığına uğradı.

Haberin Devamı

ABD Kongresi'nden Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 jetleri satışını masaya getirmesi halinde yeniden itiraz yükselebilir. Türkiye karşıtı çıkışlarıyla tanınan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez ve Yunan asıllı diğer siyasetçiler, F-16 satışını engellemek için yeni adımlar atacaklarını belirtiyor.

SATIR ARALARINDA İTİRAF

Washington'dan yayılan haber, Yunan medyası tarafından görmezden gelindi ya da farklı başlıklarla sunuldu. Skai televizyonu, 'Kongre'den Türkiye'ye mesaj: Bir NATO müttefiki diğer müttefikin hava sahasında uçuş yapamaz' başlığıyla sunduğu haberin ilk versiyonunda Yunan lobisinin başarısız olduğunu yazdı ancak güncellenmiş halinde 'başarısızlık' ifadesi kaldırıldı, NDAA'nın nihai metnindeki vurgu öne çıkarıldı.

Kathimerini gazetesi de, Skai'ye benzer şekilde 'ABD'den Türk uçuşlarına karşı açık mesaj' başlığını tercih etti, savunma sanayi bütçesinde konuya dair bir atıf cümlesinin girdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

'ABD Kongresi'nden Yunan adaları üstündeki uçuşlar için Türkiye'ye sert mesaj' diyen Ta Nea gazetesi, haberin orta paragraflarında Yunan lobisinin F-16 satışına kısıtlama getiren düzenlemeyi geçirmekte başarısız olduğunu itiraf etti. Ta Nea, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez'in halen F-16'lar için veto yetkisini elinde bulundurduğunu savundu.

Yunanistanda hayal kırıklığı: Türkler F-16ları kutluyor

To Vima gazetesi,'ABD Kongresi'nden Yunan adaları üzerindeki uçuşlara ilişkin Türkiye'de yankılanan mesaj' başlığını taşıyan haberin yanı sıra, 'Türk medyası kutlama yapıyor' başlığıyla Türkiye'deki tepkileri haberleştirdi.

'Türkiye'de kutlamalar: F-16 satışı için Amerikan şartları iptal' başlığını seçen Ethnos, bir diğer haberinde 'ABD'den Türkiye'de çınlayan mesaj: NATO müttefiki ülkelerin üstünde uçmayın' dedi.

in.gr internet sitesi, 'Türkler ABD F-16'larını kutluyor: Daha fazla satın alma koşulu yok' manşetini attı.

CNN Yunanistan, 'Türkiye'ye yeni Amerikan mesajı: İzinsiz uçuşlar meydana gelmemeli' başlığını kullandı. Televizyonun internet sitesi ayrıca, 'Çavuşoğlu F-16'ları kutluyor: Kararı memnuniyetle karşılıyoruz, ABD bizi destekliyor' başlıklı ikinci bir habere yer verdi.

Haberin Devamı

FIRTINA KOPARAN ÇIKIŞ

Türk-Yunan ilişkileri 2022 kışını sakin geçirdi ancak Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ABD ziyaretinde sarf ettiği cümleler fırtına kopardı. Miçotakis, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'ye F-16 satışının engellenmesini istedi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunan Başbakan için "Miçotakis benim için artık yok" dedi.

2022 yazı ve sonbaharında ise Ege Denizi ile Doğu Akdeniz'de gerilim dinmedi. Atina yönetimi Türkiye'ye F-16 verilmemesi için tüm gücünü ortaya koyarken, ABD lideri Biden'ın satışa bir kez daha yeşil ışık yakması üzerine Yunan lobisi geçen ay tekrar harekete geçmişti.

Türkiye'ye F-16 satışını sınırlayan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndaki (NDAA) değişikliğin sürmesini isteyen Chris Pappas, mektuplarını Senato ve Temsilciler Meclisi bünyesindeki Silahlı Hizmetler Komitesi'ne iletmişti.

Mektubun zamanlaması, oldukça dikkat çekiciydi. Joe Biden, Kasım ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmede Ankara'ya F-16 desteğini yinelemişti. CNN Yunanistan, mektubun Erdoğan-Biden randevusunun üstünden 24 saat bile geçmeden ortaya çıktığını vurgulamıştı.

Yunan medyası ayrıca, Chris Pappas'ın mektubuna 22 Amerikan Kongre üyesinin imza attığını bildirmiş, '22 ABD'li vekil Türkiye'ye F-16'ya 'hayır' dedi' başlıkları atmıştı. 

Doğu Akdeniz krizinde köşeye sıkışan Atina yönetimi, yalnızca iki yıl içinde silahlanmaya milyarlarca euro harcadı. Fransa'dan Rafale jetleri satın alan Yunanistan, F-16 savaş uçaklarını Viper seviyesine çıkarıyor ve ABD'den F-35 savaş uçakları satın almak istiyor.