Dünya Yüz binlerce kişi gizemli taşı öpmeye gidiyor! Aralarında bir başbakan da var

Yüz binlerce kişi gizemli taşı öpmeye gidiyor! Aralarında bir başbakan da var

22.04.2023 - 06:35 | Son Güncellenme:

Dünyanın her yanından yüz binlerce kişi gizemli taşı baş aşağı sarkarak öpmek için bu kaleye akın ediyor. Peki dünyaca ünlü isimlerin de öpücüğünü kazanarak enteresan bir şöhrete sahip olan taşın özelliği ne? Tüm gerçekleri 9 yıl önce yapılan bir araştırma gün yüzüne çıkarsa da sonuç asla değişmiyor.

Yüz binlerce kişi gizemli taşı öpmeye gidiyor Aralarında bir başbakan da var

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - İrlanda'nın güneyindeki Cork şehrinde yer alan Blarney Kalesi bugüne kadar pek çok kez dünyanın farklı bölgelerinden ziyaretçiyi ağırladı. Birçok ziyaretçinin özellikle bu kaleyi görmek için kiloemtrelerce yol kat edip metrelerce yüksekliğe tırmanmasının önemli bir sebebi var. Kalede bulunan gizemli bir taş, tarihten bugüne pek çok kişinin özel ilgi alanında. Blarney Taşı, kalenin çatısında çıkıntı yapan mazgallı bir duvarın üzerinde bulunuyor. Bu nedenle insanlar taşı öpebilmek için iki demir korkuluğu sağlam bir şekilde kavramak zorunda. Aynı zamanda 27 metrelik yüksekliği görüp stres yapmadan boşluktan aşağı sarkmak da gerekiyor. Şu an önlemler bu kadar korunaklı olsa da bundan yüz yıllar öncesine kadar durum böyle değildi. Eskiden insanlar ayak bileklerinden bağlanarak taşa götürülürlerdi ve taşı öperlerdi. Peki günümüzde de ilgi gören, geçmişte insanların canları pahasına öpmeye değer gördüğü bu taş neden bu kadar önemli?

Haberin Devamı

Yüz binlerce kişi gizemli taşı öpmeye gidiyor Aralarında bir başbakan da var

ORTAYA PEK ÇOK SENARYO ATILDI

Blarney Kalesi'nin geçmişi 10'uncu yüzyıla dayanıyor. Ahşaptan inşa edilen bu yapıda daha sonra güçlendirme çalışmaları sırasında taşlar kullanıldı. Günümüzde her yıl milyonlarca kişi kalede bulunan Blarney Taşı'nı öpmek için İrlanda'ya gitmeye devam ediyor. Bunun sebebi ise oldukça ilginç bir rivayete dayanıyor. Bu rivayete göre her kim bu taşı öperse muhteşem bir hitabet yeteneği kazanabiliyor ve insanlarla çok iyi seviyede iletişim kurabiliyor.

Blarney Taşı'nın kökeni hakkında birbirinden oldukça farklı hikâyeler mevcut. Bu hikâyelerden biri taşın Haçlı Seferleri sırasında alınıp İrlanda'ya getirildiği yönünde. Bir başka hikâyeye göre ise bu taşlar, İngiltere'deki Stonehenge anıtında kullanılan malzemeyle aynı yapıya sahip. Bir başka hikâye bu gizemli taşın İskoç ve İngiliz hükümdarlarının yüzlerce yıldır taç giyme törenlerinde kullanılan Kader Taşı'na bağlarken, başka bir efsaneye göre de taş aslında Kral Robert the Bruce tarafından Munster Kralı Cormac MacCarthy'ye hediye edilmişti.

Haberin Devamı

9 YIL ÖNCE YAPILAN İNCELEMEDE BELİRLENDİ

Ancak 2014'teki bir keşif, tüm bu olasılıkları ortadan kaldırdı. İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nden jeologlar, Blarney Taşı'nın bir parçasını incelediler ve bunun güney İrlanda'ya özgü bir tür kireç taşı olduğu sonucuna vardılar. Taş öpme ritüelinin de 18. yüzyıla kadar uzanabileceği belirtildi. Başlangıcı hangi hikâyeye dayandırılırsa dayandırılsın Blarney Taşı, 1446 yılında Blarney Kalesi'nin bir kulesine yerleştirildiğinde bu bölge ülkenin en çok ziyaret çeken noktası haline geldi.

Yüz binlerce kişi gizemli taşı öpmeye gidiyor Aralarında bir başbakan da var

HİKÂYESİ I. ELIZABETH'E DAYANIYOR OLABİLİR

Taşa 'Blarney' isminin verilmesi asla tesadüfi değildi. 'Dalkavuk' veya 'saçmalık' anlamına gelen 'blarney' kelimesi bir hikâyeye göre McCarthy ailesinin reisi ile 1558'den 1603'e kadar İngiltere ve İrlanda'yı yöneten Kraliçe I. Elizabeth'in karıştığı bir olaydan sonra kullanılmaya başlandı.

Kraliçe I. Elizabeth, Blarney Kalesi'ni McCarthy ailesinden devralması için Leicester Kontu'nu bölgeye gönderdi. Ancak McCarthy ailesi durumdan haberdardı ve Leicester Kontu'nu oyalamayı başardı. Kraliçe, kontun görevinde başarısız olmasından ötürü küplere bindi. Kontun görevinde başarısız olduğunu paylaştığı uzun raporları okuyan Kraliçe, çileden çıktı ve raporları okuduktan sonra ağzından çıkan 'blarney' kelimesi böylelikle tarihteki yerini aldı.

Haberin Devamı

Bir diğer hikâyeye göre Blarney Lordu McCarthy'nin toprak hakları Kraliçe I. Elizabeth tarafından elinden alınmıştı. Elizabeth buna 'blarney' adını vermişti. Kraliçeyi toprağı almaktan alı koyan şey ise Blarney Lordu'nun çok güzel konuşabilmesiydi. Bu sebeple I. Elizabeth toprağını elinde tutmasına izin verdi. Taşın ismiyle ilgili bir ilgi çekici bir diğer rivayete göre Cormac McCarthy'nin kendisini savunması için mahkemeye çağrıldığı sırada bilgelik tanrıçasının ona karşısına çıkan ilk taşı öpmesini emrettiği, onun da bu görevi büyük bir başarıyla yaptığı söyleniyordu.

'CADININ KRALA HEDİYESİ'

İlk Blarney Kalesi, 10. yüzyılda inşa edildi ve Saint Blarney'e adanmış bir ahşap surdu. O zamandan beri taştan yeniden yapıldı. 1446'da Munster Kralı Cormac McCarthy tarafından yeniden yaptırıldı. Blarney Taşı'nın kökeni ve tarihi üzerine çok sayıda teori olsa da birçoğu zaman içinde geçersiz kılınmıştı. Taşın hitabeti güçlendirdiği üzerine şekillenen görüşler ise şu hikâyeye dayanıyor:

Haberin Devamı

"Bir cadı, İrlanda'da bulunan bu gizemli taşa bütün güçlerini hediye etmişti. Onu boğulmaktan kurtaran krala teşekkür etmenin bir yolu olarak cadı, taşa bir büyü yaptı ve ardından krala taşı öpmesi talimatını verdi. Taş, krallara ve o zamandan beri taşı öpen herkese hayatta büyük başarı sağlamasına izin veren 'belagat (iyi konuşma, ikna etme) armağanı' hediye etti."

Yüz binlerce kişi gizemli taşı öpmeye gidiyor Aralarında bir başbakan da var

Taşı öpen herkesin tıpkı kral gibi bir karizmaya sahip olacağını öne süren bu hikâye, Blarney Taşı'nı öpen insanların güzel ve ikna edici bir şekilde konuşabildiklerini inanmalarına kadar uzadı. Bütün bu mistik hikâyeler bir araya gelerek Blarney Taşı'nı turistik bir cazibe merkezi haline getirdi. İrlanda'nın asırlık Blarney Taşı'nı öpme geleneğinin, bunu yapan kişiye belagat ve ikna yeteneği kazandırdığı söyleniyor. Blarney Taşı'nın kökenleri gizem ve efsanelerle örtülü olsa da hiç kimse tam olarak nereden geldiğini bilmiyor.

WINSTON CHURCHILL DE ONLARDAN BİRİYDİ

Bugüne kadar pek çok şaşırtıcı isim İrlanda'daki gizemli taşı ziyaret etti. Üstelik bu isimler arasında eski Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill de vardı. Tıpkı Churchill gibi şöhretli pek çok isim nefes kesen tam 125 basamağı aşarak yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki yapının tepesine çıkıp bu mistik taşı öptü. Bu eylemin ardında herkes gibi Blarney Taşı'nı öptüğü için hedeflerine uzanmasında kapı açacak hitabet yeteneğine sahip olacağı inancı yatıyordu.

Pek çok kişinin öptüğü Blarney Taşı'nın yanı sıra kaleyi ziyaret edenler aynı zamanda zehirli ve şifalı bitkilerle dolu olan bahçeyi de ziyaret ediyorlar. Ayrıca rivayete göre cadılara ait olan taşları da görebilirler. Blarney şatosunda, özellikle de zindanda hayaletler olduğu da bir diğer popüler inanış arasında.