Dünya Z kuşağı bilinçli alışveriş yapıyor! Teknolojik devrim etkisi

Z kuşağı bilinçli alışveriş yapıyor! Teknolojik devrim etkisi

24.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

1997 ile 2012 yılları arasında doğan insanlar “Z kuşağı” olarak tanımlanıyor.

Z kuşağı bilinçli alışveriş yapıyor Teknolojik devrim etkisi

Şimdi birçoğu 20’li yaşlarında olan ve iş hayatına atılan bu kuşağın, dünya çapında 450 milyar dolarlık (12.1 trilyon TL) alım gücü olduğu vurgulanıyor. BBC’deki incelemeye göre, söz konusu gençlerin satın alma alışkanlıkları önceki nesillerden farklı. İstediklerini hemen almıyorlar, iyiyi, doğruyu, kaliteliyi, fiyatı iyice araştırdıktan sonra alışveriş yapıyorlar. Araştırarak doğru ürünü bulduktan sonra alışveriş yapmaları da Z kuşağını bilinçli tüketici yapıyor.

Haberin Devamı

Dünya dükkân olmuş

Z kuşağının ince eleyip sık dokumasındaki en önemli etken, yaşanan teknolojik devrim. Bu gençler, bilgisayar çağının çocukları... “Gerçek dijital yerliler” olarak, mahalledeki dükkân sahibi onları kandıramıyor. Z kuşağı bireyleri, ihtiyaçlarını belirledikten sonra onlarca akıllı telefon uygulamasında, internet sitelerinde araştırma yapıyor. Bu araştırma, karşılaştırma sayesinde en kaliteli ürünü en uygun fiyata bulabiliyorlar. Onlar anneleri, babaları gibi fiziksel olarak ulaşabildikleri yerden değil dünyadan alışveriş yapıyor.

‘En iyi fırsatı bekliyorlar’

ABD’li danışmanlık firması McKinsey & Company’nin ortaklarından Tamara Charm, Z kuşağının bir ürünü almak için acele etmediğini belirtirken “Doğru alışveriş sabır gerektirir. Bu gençler de satın alma işlemlerini en iyi fırsatı yakalayana kadar erteleyebiliyorlar” dedi. Z kuşağının bilinçli tüketici olmasında, hayatlarının baharında dünyanın pahalılıkla boğuşması, kiraların sınır tanımaması, finansal kaygılar da büyük rol oynuyor. Gençler, gelir elde etmenin alabildiğine zor olduğu bir süreçte paralarını çöpe atmak istemiyorlar. Ayrıca alacakları ürünün çevreye duyarlı kuruluşlar tarafından üretilmesini de önemsiyorlar.