Dünya Z kuşağı neden hızlı yaşlandı? Modern hayatın ağır bedeli

Z kuşağı neden hızlı yaşlandı? Modern hayatın ağır bedeli

22.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Z kuşağının yaşından büyük göründüğü iddiası kanıtlandı. Yeni bir araştırma, bu gençlerin hücresel olarak daha hızlı yaşlandığını ortaya çıkardı.

Z kuşağı neden hızlı yaşlandı Modern hayatın ağır bedeli

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Z kuşağı, 1997 ila 2012 yılları arasında doğan kişiler için kullanılıyor. Günümüzün gençleri olan Z kuşağının birçok ferdinin yaşından yaşlı göründüğü, hatta bazılarının saçlarının ağardığı söyleniyordu. Yeni bir araştırma da Z kuşağının daha hızlı yaşlandığını bilimsel olarak kanıtladı. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin raporu bu gerçeği dünyaya açıkladı.

Haberin Devamı

BİYOLOJİK YAŞLANMA

Bir konferansta yayımlanan raporda, akciğer, mide, bağırsak ve rahim gibi kanser türlerinin genç olmalarına rağmen Z kuşağında sıklıkla görüldüğü belirtildi. Bunun gençlerin hücresel olarak daha hızlı yaşlanmasıyla bağlantılı olduğu bildirildi. “Hızlı yaşlanmayı” ortaya çıkaran çalışmada, gençlerin hücrelerinin yaşı, gerçek yaşlarından büyük çıktı. Biyolojik yaş, kandaki hücrelere bakılarak ölçüldü.

MODERN HAYATIN AĞIR BEDELİ

Bilim insanları, Z kuşağındaki hızlı yaşlanmanın ve kansere yakalanma riskinin artmasını, gelecekle ilgili endişelere, kötü beslenmeye ve sigara bağımlılığına bağlıyor. Birçok araştırma da modern hayatın hızının ve belirsizliğinin, fast food beslenmenin, tiryakiliğin, doğadan uzak yaşamanın yaşlılılığı hızlandırdığını ortaya koyuyor. Öte yandan bu kuşaktan kızların ciltlerine zarar veren kozmetikler kullandığı da biliniyor. 

Haberin Devamı

KANSER RİSKİ YÜKSELDİ

ABD’deki akademik çalışmada, hücreleri yaşlanmış Z kuşağı fertlerinde akciğer kanseri riski iki kat, mide kanseri riski yüzde 60, rahim kanseri riski yüzde 80 daha yüksekti. Akademisyenler, 1965’ten sonra gelen her nesilde hızlı yaşlanma ve dolayısıyla kansere yakalanma riskinin arttığına dair kanıtlar olduğunu söyledi. Bu da Z kuşağının aile büyüklerine göre daha erken yaşta kansere yakalanma riski olduğunu gösteriyor.