Dünya Zelenskiy: Mariupol'de Türkiye devrede

Zelenskiy: Mariupol'de Türkiye devrede

05.04.2022 - 14:48 | Son Güncellenme:

Haftalardır Rus bombardımanı altındaki şehirde askeri durumu 'çok zor' olarak tanımlayan Ukrayna Devlet Başkanı, Türkiye'nin önerdiği tahliye planında yaralılar ve cenazelerin Mariupol'den çıkarılmasının bulunduğunu söyledi.

Zelenskiy: Mariupolde Türkiye devrede

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rus birliklerini Mariupol kentinden püskürtmekte güçlük çektiklerini söyledi. Zelenskiy, Ukrayna yerel medyasına yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki liman kentinde askeri durumu "çok zor" olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Zelenskiy, Ukrayna televizyonunda yayınlanan söyleşide, Türkiye'nin Mariupol'e yönelik tahliye çalışmaları konusundaki önerisiyle ilgili de konuştu.

Ukrayna lideri, Türkiye'nin bu kentteki yaralıların ve cenazelerin tahliye edilmesine yardım amacıyla bir plan önerdiğini ancak bu girişimin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı olduğunu belirtti.

Zelenskiy "Türkiye yaralıları ve ölüleri gemilerle Berdyansk'tan nakletmeye hazır. Mariupol'a yaklaşmaları imkansız. (Güvenlik nedeniyle) Buna izin vermeyiz. Berdyansk'tan nakledebilirler. Yani (yaralı ve ölülerin) Berdyansk'a götürülmeleri gerekiyor. Yaralıları ve ölüleri (Mariupol'dan) çıkarmak için tüm altyapımız hazır." ifadelerini kullandı. 

Ukrayna kaynaklarına göre, haftalardır kuşatma ve bombardıman altındaki Mariupol kentinde Rusya'nın işgalinin başladığı 24 Şubat'tan beri en az 5 bin kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Zelenskiy,geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgelerindeki insani koridorlar kullanılarak Mariupol'den 3 binden fazla kişinin güvenli bölgelere tahliyesinin gerçekleştirildiğini açıklamıştı.