Ege Antik tiyatrolara hayat gelecek!

Antik tiyatrolara hayat gelecek!

17.01.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de yaşayan ünlü oyuncu Salih Güney, antik tiyatroları ayağa kaldıracak projesinin Cumhuriyet’in 100. yılında hayata geçmesi için destek beklediğini söyledi.

Antik tiyatrolara hayat gelecek

Arkeolojiye özel ilgisi olan, yurtdışına kaçırılan pek çok tarihi eserin ülkemize getirilmesi için çalışmalar yürüten tiyatro ve sinema oyuncusu Salih Güney, antik kentlerde tiyatro projesini başlatıyor. İzmir Çeşme’de yaşayan ünlü oyuncu, Assos, Asklepion, Pammukkale Hierapolis, Afrodisias, Kaunos, Stratonikeia, Bodrum, Teos, Efes ve Aspendos antik tiyatrolarında oyunları sahnelemeye hazırlanıyor. William Shakespeare’in Troilus ve Cressida adlı oyununu Türkiye’deki 10 antik tiyatroda sahneye koymayı planlayan Güney, projenin Cumhuriyet’in 100. yılında hayata geçmesi için destek beklediğini söyledi, “Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çok antik tiyatro yok. Ben çalışmalarıma ilk olarak Antik Park projesi ile başladım. Myndos Antik Kenti’ni korumak amacıyla 5 yabani tavşan bırakarak Antik Park projesini başlatmıştım. Bu süre zarfında antik tiyatroların da değerlendirilmesi gerektiği hep aklımdaydı. Kazılarda muhteşem tiyatrolar ortaya çıkmaya devam ediyor. Örneğin Kaunos’taki tiyatro yıkıktı, çalışmaları devam ediyor. Kazı başkanına, ‘Tiyatro halka açılacak duruma gelince burada oyun sahneleyeceğim’ dedim. Ardından diğer kazı başkanları da bu düşünceyi duydu. Proje bu şekilde gelişip büyüdü. 10 antik kentimizin tiyatrolarında oyun sahnelemeyi planlıyorum” dedi. 

Haberin Devamı

Belediyelere çağrı

Antik tiyatroların amacına uygun etkinliklere sahne olmasını gerektiğini kaydeden Güney, “Öncü olmak istiyorum. Bazılarında opera bale gösterileri yapılıyor ancak hiç oyun sahnelenmeyen çok sayıda antik tiyatromuz var. Bu tiyatrolarda William Shakespeare’in Homeros’tan etkilenerek yazdığı Troilus ve Cressida adlı eseri sahnelemek istiyoruz. Eser elimizde, dekorlar elimizde, kostümler elimizde, oyuncular elimizde. Oyun ücretsiz olarak oynanacak. Tabii burada valilikler ve belediyelerden destek de gerekiyor. Bazı antik kentler şehir merkezine uzak konumda olduğu için belediyelerin halka ulaşım konusunda destek vermesi gerekiyor. Biz de yaklaşık 30 kişilik bir ekiple yola çıkacağız. Ekibimize konaklama konusunda destek gerekiyor. Bu konuda yalnız olmayacağımı biliyorum” ifadesini kullandı.