Ege Diz protezi implantları yaşam kalitesini artırıyor

Diz protezi implantları yaşam kalitesini artırıyor

24.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ruşen Demir, son 20-30 yılda tıptaki önemli ve güzel gelişmelerden birinin de eklem implantları olduğunu belirtti, “Özellikle diz ve kalça protezleri ileri derecede hareket kısıtlılığı olan yaşam kalitesi bozulmuş ağrılar içinde bir yaşama mahkum olmuş insanlar için hayat kurtarıcı oldu” dedi.

Diz protezi implantları  yaşam kalitesini artırıyor

Diz protezi olmuş kişilerin normal hayata adaptasyonunun kolaylaştığını kaydeden Demir, “Yol yürümede zorlanma, yürüme mesafesinin kısalması, ağrısız adım bile atamama, gece uyku uyumada zorluk veya uykuda dönerken bile ağrıyla uyanmak şikayetleriyle geliyorlar. Geç kalınmadan olunan bir ameliyatla çok büyük oranda bu şikayetler kalkıyor” diye konuştu.
Şikayetler bitiyor
Hastaların spinal ve epidural kombine anesteziyle ameliyat edildiği için operasyondan sonra çok ağrı duymadan rahat bir gece geçirdiklerini ifade eden Demir, “Aynı gece fizyoterapistlerimiz tarafından CPM (continue pasif motion) aleti ile dizini bükmeye başlıyor. Hatta kendini iyi hisseden hastalarımız aynı gün ayağa kaldırılıp yürütülüyor. 3’üncü gün sonunda dizini 100-110 derece bükecek hale geliyor ve taburcu oluyorlar. Evde egzersizlerini yapmaya devam ediyorlar. 15’inci gün hastanede kontrolü yapılıp dikişleri alıp, fizik tedavi ve rehabilitasyona yönlendiriyoruz” vurgusunu yaptı.
Protezlerin ömrünün 15-20 yıl dolunca işlevsiz kalacağı yaklaşımının hatalı olduğunu dile getiren Demir, “15 yılda protezin dizde işlevsel ve sağlam kalma oranını yüzde 95, 21 yıl sonunda da yüzde 91 olarak bulmuşlardır” dedi.

Yazarlar