Ege ‘Dönüşümden geçeceğiz’

‘Dönüşümden geçeceğiz’

09.12.2022 - 00:10 | Son Güncellenme:

Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen Ege Ekonomik Forumu, ‘Geleceğin Sinyalleri’ temasıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde başladı. Türkiye ve bölge ekonomisine ışık tutacak...

‘Dönüşümden geçeceğiz’

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup işbirliğinde bu yıl altıncısı düzenlenen Ege Ekonomik Forumu başladı. Türkiye’nin ve uluslararası anlamda bölgenin kalkınmasına sunduğu katkıların değerlendirileceği, bölge ekonomisinin gelişim alanlarının konuşulacağı forum, bilim, akademi, siyaset, yerel yönetimler ve iş dünyasını bir araya getirdi.

Haberin Devamı

 ‘Geleceğin Sinyalleri’ temasıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde başlayan organizasyonun açılış konuşmalarını İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ile İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener yaptı. Dünyada ülkelerin, uluslararası ticaretten daha çok pay almak için çalıştıklarını belirten Aşkar, dış ticaret dengesini lehimize çevirmek için katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek zorunda olduğumuzu ifade etti. İEÜ’nün 2001 yılında kurulduğunu ve şimdiye kadar yaklaşık 22 bin mezun verdiğini hatırlatan Aşkar, “Ülkelerin nitelikli iş gücü oluşturmaya ihtiyacı var. Ayrıca düzgün iş gücü yetiştirme planlamasına da ihtiyacımız var. Bir işi düzgün yapmak ve başarılı biçimde tamamlamak için benim beşli bir formülüm vardır; doğru lider, doğru takım, doğru bütçe, doğru süre ve doğru zaman” diye konuştu.

Haberin Devamı

Söz gençlerde

Özgener de, “Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kutlayacağımız 2023’te küresel anlamda bir dönüşümün sürecinden geçeceğiz. Bu değişim ve dönüşüm döneminde yetişen yeni kuşakların dünyamızın geleceği açısından da kritik bir öneme sahip olduğu gerçeğini de yadsımamalıyız. Dünya nüfusunun yüzde 15’i yani 1.2 milyar insan 15 ile 29 yaş arasında. Önümüzdeki dönemde hem iş hayatında hem sosyal hem de kültürel yapımızda yaşanacak değişimlere gençlerimizin taleplerinin yön vereceğini gösteriyor” şeklinde konuştu. 

İktisat Kongresi’ne tam gaz

Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için yapılan hazırlıklara değindi, “İzmir, kuruluşun ve kurtuluşun şehri olarak geleceğin inşasında da bir rol üstlenmek mecburiyetinde. Bunu İzmir’den başka hiçbir şehirden bekleyemezsiniz” dedi. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da, dünyanın ve Türkiye’nin içinde bulunduğu krizlere değindi; geleceğin doğru okunması gerektiğini vurguladı, eğitim sisteminin de değiştirilmesini önerdi. EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ise, “Cumhuriyet’in 100. yılında İzmir, Türkiye’nin lokomotifi, lider kenti olacak” ifadesini kullandı.