Ege ‘Geçmişi iyi anlamalıyız’

‘Geçmişi iyi anlamalıyız’

26.01.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hazırlık çalışmaları kapsamında yaptığı ‘Geçmişimizi Anlıyoruz’ başlıklı üçüncü uzman toplantısı Yeşilova Höyüğü’nde başladı.

‘Geçmişi iyi anlamalıyız’

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde yapılan buluşmada İzmir, Anadolu ve Türkiye tarihi üzerine çalışan tarihçi, arkeolog, uzman ve akademisyenler bir araya geldi. Toplantıda, paydaşlar tarafından hazırlanan işçi, çiftçi ve sanayici-tüccar-esnaf deklarasyonları tartışıldı, eleştiri ve öneriler ele alındı. Açılışta konuşan Başkan Soyer, İktisat Kongresi’ni başından beri büyük bir heyecanla organize etmeye çalıştıklarını söyledi. Soyer, “Bu çalışmayı yapmamızın iki temel nedeni var. Birincisi, bir şirketin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan 18-30 yaş arasındaki gençlerin yüzde 86’sı gelecekle ilgili bir hayallerinin olmadığını söylüyor. Bu, savaş sonrası yaşanacak bir iklimde bile karşılaşılmayacak kadar vahim bir tablo. Gençler hayallerini kaybetmişlerse, orada sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin imkanı yok demektir. Bunu nasıl çözülebileceğine dair kafa yormak lazım. Herkesin telaşı bugünü kurtarmaya dair. Ama yüzyıl önce nasıl o geleceğe dair atalarımız kafa yormak için bir araya gelmişse, şimdi de bizim bunu yapmamız gerekir” dedi. Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin de, bulundukları alanın geçmiş ve gelecek arasındaki noktada bulunduğunu ifade etti, “Bu toplantı, aynı zamanda geçmişle ilgili değerli fikirleri günümüze taşıyacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kente dair her şey açık veri portalında

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in akıllı kent hedefi doğrultusunda, İzmir’le ilgili verilerin ücretsiz erişime açıldığı açık veri portalı, Açık Veri ve Teknoloji Derneği’nin yaptığı Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi’nde hazır olma, uygulama ve etki boyutları değerlendirmesinde toplamda en yüksek puanı alarak birinci oldu. Kentle ilgili farklı kategorilerde veri setlerinin bulunduğu açık veri portalında, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi daire başkanlıkları, ESHOT, İZSU, İZMİR METRO ve İZBAN’ın da bulunduğu 32 organizasyondan 177 veri seti bulunuyor. Açık veri portalı, yeni iş kurmak veya işini geliştirmek isteyen girişimcilerin de ihtiyaçlarına cevap verebiliyor.