Ege İşte, Büyükşehir’in sosyal belediyeciliği

İşte, Büyükşehir’in sosyal belediyeciliği

23.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yoksul ve yardıma muhtaç ailelere kucak açtı. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmadı

İşte, Büyükşehir’in sosyal belediyeciliği

Hükümetin sosyal yardımları tek elde toplama çalışmasını yaptığı şu günlerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyeciliğin en güzel örneğini vererek bir adım öne çıktı. Belediye, 55 ayda ekonomik imkanları yetersiz olan toplam 117 bin 500 aileye Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde 100’er YTL nakdi yardım yapıldıı. Ayrıca, ihtiyacı olanların sağlık giderleri (ilaç ve tıbbi malzeme) karşılandı. Yangın ve selzede ailelerin de zararları giderildi.

67 bin aileye erzak
Dar gelirli ailelerin çocuklarına eğitim, barınma sorunu olanlara ise kira yardımı gerçekleştirildi. Şehit ailelerine, engellilere ve gazilere de şefkat eli uzatıldı. Bu yardımlardan 50 bin aile yararlandı. Kent genelinde ihtiyacı olan 67 bin 500 aileye de gıda yardımı yapıldı. 65 yaş kartları ylada çok sayıda yaşlının cuzi bir ücretle toplu ulaşımdan yararlanması sağlandı.

Öğrencilere süt
4 yılda ilköğretim okullarında okuyan binlerce öğrencinin sağlıklı beslenmeleri için 2 milyon 502 bin adet birer litrelik süt dağıtıldı. Yeni eğitim-öğrenim dönemlerinde ilköğretim okullarında öğrenim gören küçüklere kitap ve kırtasiye yardımı yapıldı.
Kız öğrencilere hijyenik ped dağıtıldı.Yeni doğan bebekler için çocuk bezi armağan edilirken, vefat edenlerin ailelerine başsağlığı mesajıyla birlikte pide ve ayran gönderildi.

Türkiye’ye örnek
Türkiye’ye örnek olan Abla-Ağabey-Kardeş Projesi sayesinde, çevre semtlerde oturan aileler ve çocukları, üniversiteli gençlerle buluştu. İzmir’de, sosyal dayanışma-sosyal değişim ve kültürel kaynaşma yaşandı. Kardeş Aileler Projesi’yle de İzmir’in kentleşme sürecine önemli katkılar sağlandı. Ücretsiz gerçekleştirilen meslek edinme kursları sayesinde binlerce kişi, meslek sahibi oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Huzurevi de yaşlılar için sıcak bir yuva oldu. Müyesser Turfan Kimsesizler Evi ise özellikle soğuk kış günlerinde sokakta yaşayan vatandaşlarımızın ağırlandığı sığınak haline geldi. Belediyeye ait aşevinden ise her gün yaklaşık 4 bin 500 kişiye sıcak yemek dağıtıldı.

Üniversitelilere burs
2004-2005 öğretim yılından itibaren Ahmet Piriştina Eğitim Yardım Sandığı’ndan toplam 55 bin 19 üniversite öğrencisine aylık 100’er YTL burs verildi. Öğrencilere yapılan burs desteğinin toplamı ise 4 yılda 47 milyon YTL olarak gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl da 30 bin gence 100’er YTL burs vereceği açıklandı.
Sağlıklı nesiller için
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Eşrefpaşa Hastanesi, 126 okulda 102 bin 665 öğrenciyi sağlık taramasından geçirdi. Ayrıca, 546 okulda ağız ve diş sağlığı eğitimleri verildi. 481 bin 516 küçüğe, diş fırçası ve macun dağıtıldı. İhtiyacı olan okullara ilkyardım dolabı verildi. Kent merkezindeki 750 okulla çok sayıda cami ve cemevinin bakım ve onarımı da yapıldı.

Engelliler unutulmadı
2008 yılında 119 akülü ve 89 tekerlekli sandalye, ihtiyacı olan engelli vatandaşlara dağıtıldı. 40 bin engellinin toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanması sağlandı. 750 otobüsün yüzde 20’sine, kolayca binebilmeleri için asansör donanımı konuldu.
Ayrıca, engellilere yönelik özel dizaynlı minibüsler hizmete sunuldu. Engelli derneklerinin çeşitli ihtiyaçları da karşılandı.

Sporculara da destek
Binlerce kişiye spor imkanı da sunuldu. Amatör spor kulüplerine malzeme yardımı yapıldı, profesyonel kulüpler ise başarıları oranında desteklendi. 45 ilköğretim okuluna basketbol potası, 100 ilköğretim okuluna ise voleybol direği konuldu. 250 eğitim yuvasına ve 200 amatör spor klübüne de spor malzemesi verildi.


‘İZMİRLİLER İÇİN YAPTIK’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Geçim sıkıntısı çeken, evinin temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan vatandaşlarımıza yardım etmek hepimizin görevi. Bu yardımlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, tüm İzmirliler adına yapılmaktadır” açıklamasını yaptı.