Ege Kuraklığa karşı yeşil çatı

Kuraklığa karşı yeşil çatı

03.08.2021 - 02:04 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in dirençli kentler yaratma vizyonu çerçevesinde yeniden düzenlenen imar yönetmeliği ile iklim krizi ve kuraklığa karşı yeni önlemler alındı.

Kuraklığa karşı yeşil çatı

İzmir’de bin metrekarenin üzerindeki büyük parsellerde yağmur suyu hasadı ile 60 bin metrekarenin üzerindeki yapılarda yeşil çatı uygulaması zorunlu kılındı. 2019 yılında hazırlanan yeni yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak Haziran ayında yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

‘Güvenceye alıyoruz’

Kuraklıkla mücadelede “Başka bir su yönetimi mümkün” diyerek 22 Mart Dünya Su Günü’nde İzmir’de ‘Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’ düzenlediklerini ve 22 belediye başkanı olarak kentlerde yeni su politikasının çizildiği manifestoya imza attıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İmar yönetmeliğimizde sürdürülebilir çevre anlayışı ile yaptığımız düzenlemeler tam da bu amacımıza hizmet ediyor. Su kaynaklarımızın verimli kullanılması, kentteki kişi başına düşen yeşil alan miktarının iki kat artırılması, enerji tüketimini azaltan ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşan pek çok çalışma yürütüyoruz. Yeşil çatı, yağmur suyu hasadı gibi imar yönetmeliğimize koyduğumuz bu tanımlamalar doğayı ve su kaynaklarını korumak için pek çok alanda verdiğimiz mücadeleye, döngüsel ve dirençli kent olma hedefimize önemli katkı koyacaktır” dedi. Yeşil çatı, düz veya hafif eğimli bir çatının üstüne yerleştirilen bir su yalıtım sistemi üzerine ekilen bir bitki örtüsü tabakası. Yeşil çatılar, binanın enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştiriyor.