Ege Retina dekolmanı körlüğe yol açıyor

Retina dekolmanı körlüğe yol açıyor

06.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Tansu Erakgün, retina dekolmanının erken tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olabileceğini söyledi

Retina dekolmanı  körlüğe yol açıyor

Retina tabakasının yırtılması sonucu meydana gelen retina dekolmanının en önemli hastalıklardan biri olduğunu vurgulayan Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Tansu Erakgün, erken müdahale edilmediği takdirde körlükle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu. Retina dekolmanının, gözün sinir tabakası olan ve aynı zamanda en iç duvarını oluşturan retina tabakasının yırtılması sonucunda meydana geldiğini belirten Erakgün, “Özellikle yüksek miyop kişiler, gözüne darbe almış kişiler, daha önceden katarakt ameliyatı olmuş olanlar ve ailesinde retina dekolmanı olanlarda görülme sıklığı daha fazladır” dedi.
Göze perde iniyor
Retina yırtılması sırasında hastanın gözünün önünde aniden oluşan uçuşmaların göründüğünü kaydeden Erakgün, “Bunu örümcek ağlarına ya da kurum yağmasına benzetebiliriz. Bir diğer şikayet de ışık çakmasıdır. Yıldız kayması ya da flaş patlaması gibidir. Bu çakmalar anlık olur ve bir kaç saniye sürer” diye konuştu. Bir süre sonra görme merkezinin de etkilenerek tamamen körlüğün oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Tansu Erakgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Retina dekolmanı oluşmadan yırtık saptanırsa lazerle tedavi edilebilir. Retina dekolmanı oluştuktan sonra ise cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi tedavide vitrektomi denilen ameliyat en sık uygulanan yöntemdir. Çok küçük deliklerden çok küçük iğnelerle göze girilerek dekolman sıvısı temizlenir ve yırtıklar lazerle kapatılır. Tamamen dikişsiz bir cerrahidir. Erken müdahaleyle başarı şansı oldukça yüksek.”