Ege Sanatın devleri Folkart'ta

Sanatın devleri Folkart'ta

14.10.2017 - 02:58 | Son Güncellenme:

‘Dizelerin Renkleri’ ve ‘Varlığın Yeniden İnşası’ sergileri sanatseverlerle buluştu. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, “Organizasyonumuz ses getirecek” dedi

Sanatın devleri Folkartta

Folkart Gallery’nin 2017-2018 Sanat Sezonu geçen akşam Folkart Towers’da yapılan törenle açıldı. ‘Dizelerin Renkleri’ adlı sergide, Türk edebiyatının önde gelen şairlerinin şiirleri, ilk defa farklı disiplinlerdeki sanatçılar tarafından yorumlanarak bir araya getirildi. Dünyaca ünlü Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in ‘Varlığın Yeniden İnşası’ adlı sergisi ise, Bakü’deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin ardından burada sanatseverlerle buluştu.
‘Varlığın Yeniden İnşası’
Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in ‘Varlığın Yeniden İnşası’ isimli sergisi, Folkart Galery’de 4 Mart 2017 tarihine kadar gezilebilecek. Serginin açılışında konuşan Meksika Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova, şöyle dedi:
“Jorge Marin’in ‘Varlığın Yeniden İnşaası’ sergisinde sizlerle burada olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Heykeltıraş Jorge Marin, hayatını bronzla çalışmaya ve bunda uzmanlaşmaya adadı. Onun eserleri bu akşam İzmir’de buraya geldi. Aslında onlar insan formunda ve daha da çok Meksikalı formunda. Bu noktada izninizle ünlü Meksikalı yazar Carlos Fuentes’in, Jorge Marin’in eserlerini ne şekilde tasvir ettiğini söylemek istiyorum. ‘Bronz melez bir metaldir. Kalayla bakırın alaşımıdır. Fakat Jorge Marin’in bu metali alarak, üzerinde çalışıp, işleyip bizim ırkımızı, yani bronz diye anılan bizim Meksika ırkımızı tasvir etmesi kolay bir şey değildir” dedi.
‘Çok fazla benzerlik var’
Meksika ve Türk vatandaşlarının birbirlerine kültürel olarak çok benzediğini söyleyen dünyaca ünlü heykeltıraş Jorge Marin, “Gerçekten çok pozitif karşılandım. Çok fazla ilgi gördüm ve ben bunun Meksika ile Türkiye arasındaki benzerlikten kaynaklandığını düşünüyorum. Her iki ülkenin insanları da kültürlerine gerçekten çok bağlılar” dedi.
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Jorke Marin’in tüm dünyanın ayakta alkışladığı bir usta olduğunu vurguladı, şunları söyledi:
“Bugün burada çok anlamlı bir buluşma yaşıyoruz. Heykelin, şiirin, resim sanatının, büyüleyici, evrensel buluşmasına tanıklık yapıyoruz. Jorke Marin’e ve siz tümü çok değerli konuklarımıza, Folkart’ta ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz. Jorke Marin, sadece bizlerin değil, tüm dünyanın ayakta alkışladığı bir usta. Jorke’nin asırlar sonrasında da insanlıkta iz bırakacak eserlerini Folkart’ta sergilemek bizim için çok anlamlı” dedi.
Koruncuk Vakfı’na yardım
Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk) yararına düzenlenen serginin çok ses getireceğini söyleyen Sancak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türk şiirine yön veren Namık Kemal’den Nâzım Hikmet’e kadar, 37 ünlü şairin orjinal el yazması dizeleri, günümüzün usta ressam ve heykeltıraşlarının eserlerinde yeniden canlandı.
Bu sergi Ankara ve İstanbul’da da sanatseverlerle buluşacak. Sonra da eserler açık artırma ile satılarak elde edilen gelir Koruncuk Vakfı’na bağışlanacak. Korunmaya muhtaç çocuklara, dokunaklı ellerini kalplerinden uzatan değerli sanatçılarımızı sevgiyle alkışlıyorum.”
‘Dizelerin Renkleri’ isimli sergi, 10 Aralık 2017 tarihine kadar Folkart Gallery’de sergilenecek.