Ege Vahşi depolama yakında bitiyor!

Vahşi depolama yakında bitiyor!

24.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Balıkesir Büyükşehir, çevre yatırımlarıyla çöpü sorun olmaktan çıkarıyor. İlçelerden toplanan atıklar, ülke ve kent ekonomisine katkı sağlıyor

Vahşi depolama yakında bitiyor

Balıkesir’de hayata geçirdiği çevre yatırımlarıyla, çöpü sorun olmaktan çıkarıp ekonomik bir değere dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki vahşi depolamaya son veriyor. İnşa ettiği katı atık aktarma istasyonlarıyla ilçelerde topladığı atıkları kontrollü depolama sahasına taşıyarak ayrıştıran Büyükşehir, bu atıklardan elektrik üretiyor. Balıkesir’i daha yaşanabilir bir şehir haline getirmeyi hedefleyen Büyükşehir, 15 ilçede tespit edilen 41 vahşi depolama alanından 22’sinin rehabilitasyonunu yaptı. 2019 yılından bu yana 2 milyon 601 bin 290 metreküp atığın ıslahını gerçekleştiren Büyükşehir, vahşi depolama alanlarının yüzde 77.2’sinin ıslahını yaparak doğaya kazandırdı. Toplam hacmi 610 bin 116 metreküp olan, 18 adet vahşi depolama alanında da çalışmalar sürüyor. Söz konusu yüzde 18.1’lik kısımdaki çalışmaların 2023’te tamamlanması planlanıyor. 

Haberin Devamı

Elektriğe dönüşüyor

İlçelerden toplanan atıklar, Büyükşehir tarafından inşa edilen katı atık aktarma istasyonları vasıtasıyla bertaraf tesisine taşınıyor. Önce ayrıştırılan atıklar düzenli depolanarak ortaya çıkan metan gazından elektrik üretiliyor. Üretilen elektrik enerjisi ile hem kent ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin insan ve doğaya saygılı bir yönetim anlayışla proje ve yatırımlarını sürdürdüğünü ifade eden Başkan Yücel Yılmaz, “Yaptığımız her işin temelinde doğa ve insan var. Hepimiz güzel ve sağlıklı bir şehirde yaşamak istiyoruz. Şehrin çöpünü sorun olmaktan çıkarmak için gayret ediyoruz. Önemli ölçüde ilerleme sağladık, yılların sorunu olan vahşi depolamayı bitirmek üzereyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Balıkesir’in kurtuluşunda açılışı yapılacak

Atatürk’ün ve Mehmet Akif Ersoy’un hitabetlerinin yer aldığı rölyef, dev Türk bayrağı ve hilal, Balıkesir Zağnos Paşa Camisi meydanının ortasında yer alacak. 600 yıllık caminin çevre düzenleme çalışmalarının ikinci etabı, Balıkesir’in kurtuluş tarihi olan 6 Eylül’de açılıyor. Yeraltı otoparkının yalıtım çalışmalarının tamamlanmasının ardından ikinci etapta birinci etaptaki gibi tarihi dokuya uygun mermer ile döşenerek bütünlük korunacak. Üst kısımda bitkilendirme, ışıklandırma, kent mobilyası ve mermer uygulamasıyla devam eden çalışmalar çok yakında tamamlanacak.

Yazarlar