Ege Yatırım dahisine İzmir veda etti

Yatırım dahisine İzmir veda etti

10.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük serbest bölgesini kuran ve 19 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Tuncer, gıyabında kılınan cenaze namazıyla sonsuzluğa uğurlandı

Yatırım dahisine İzmir veda etti

İzmir’deki en büyük yatırımlardan biri olan Ege Serbest Bölgesi’nin kurucusu Türk-Amerikan girişimcisi Kaya Tuncer’e İzmir, dün Gaziemir Merkez Camisi’nde gıyabında kılınan cenaze namazı ile veda etti. Ailesiyle ikamet ettiği ABD’de tedavi gören, ESBAŞ ve MOPSAN şirketlerinin yönetim kurulu başkanı, Yüksek Vadi Evleri projelerinin kurucusu Tuncer’in cenazesi ABD’de defnedilecek. Tuncer’in, Gaziemir ilçesinde 2.2 milyon metrekare üzerine kurulu Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) halen 19 bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor. Bölgede şu anda 70’i yabancı olmak üzere 240 firma faaliyet gösteriyor. 2011 yılında 5 milyar dolarlık ticaret hacmine evsahipliği yapan ESBAŞ’ın kuruluşundan itibaren toplam ticaret hacmi ise 40 milyar doları aştı. ESBAŞ, Türkiye’deki serbest bölgeler arasında en çok yabancı sermayeyi çeken bölge oldu.

İlk uzay kampını kurdu
Ağırlıklı olarak elektrik, elektronik, otomotiv, savunma sanayi, gıda işleme ve paketleme, makine imalat ve montajı, hassas ölçü aletleri, metal bağlantı elemanları ve mutfak möbleleri üretimi, tekstil konfeksiyonu gibi sektörlerin yer aldığı ESBAŞ’ta Tuncer aynı zamanda Türkiye’nin ilk Uzay Kampı’nın da kurulmasına öncülük etti. Uzay Kampı Türkiye, dünyadaki üç uzay kampından biri olarak biliniyor.

Amerika’da şirketleri var
Tuncer’in mühendislik, inşaat alanlarında 50 yılın üzerinde başta Amerika olmak üzere uluslararası deneyimi bulunuyordu. Tuncer ABD’de bina inşaatı panelleri üretimi ve gayrimenkul gelişimi üzerinde çalışıyordu. Tuncer’in yönetim kurulu başkanı olduğu Radford Virginia’daki ThermaSteel Corporation, stra çatı ve döşeme panelleri üretiyor.

Haberin Devamı

46 yıllık evlilik

1937’de Türkiye’de doğan ve 1956’da Galatasaray Lisesi’nin fen sınıfını birincilikle bitirdikten sonra Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Tuncer, ve üniversite eğitimini tamamlamak üzere 1957’de Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti.Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde master yaptı. Tuncer İzmir’de ESBAŞ’ı kurdu. 46 yıldır Mary Mills Tuncer ile evli, Kuzey Kaliforniya’da çalışan iki kızı ve iki torunu olan Tuncer, yaşamını İzmir ve Kaliforniya arasında geçirirken, birçok kurum tarafından verilen ‘yılın işadamı’ ödüllerinin de sahibi oldu.