Eğitim 7326 Sayılı Kanun Nedir, Hangi Borçları Kapsıyor? 7326 Sayılı Kanun Kimleri Kapsar?

7326 Sayılı Kanun Nedir, Hangi Borçları Kapsıyor? 7326 Sayılı Kanun Kimleri Kapsar?

14.09.2022 - 17:09 | Son Güncellenme:

7326 sayılı kanun borçlar kanunu kapsamında yer alan bir yasadır. Türk Borçlar Kanunu yasa gereği çeşitli içerikleri kapsamaktadır. 7326 sayılı kanun vergi artmasıyla ilgilenmektedir. Bu kanuna göre vergiler taksitlendirmeyle ödenebilmektedir. Fakat kişiler bu taksitleri peşin ödeyebilir. Böyle bir durumda ilk taksitte belirli miktarda indirim uygulanabilir. Yazıda 7326 sayılı kanunun hangi borçları kapsadığı ve kimleri içeriğine aldığı hakkında merak edilenler.

7326 Sayılı Kanun Nedir, Hangi Borçları Kapsıyor 7326 Sayılı Kanun Kimleri Kapsar

Kamu hizmetleri gereği her Türk vatandaşı devlete vergilerini ödemekle mükelleftir. Araba vergisi, ev vergisi ya da kredi vergisi gibi vergi çeşitleri kişinin ekonomik yaşamını şekillendirmektedir. Bireyler ödedikleri bu vergiler kapsamında mutlaka 7326 sayılı kanunu da bilmektedir. 

Haberin Devamı

7326 Sayılı Kanun Nedir?

7326 sayılı kanun katma değer vergisiyle ilgili kanuna verilen isimdir. Bu hükme göre ödenmesi gereken bir katma değer vergisi bulunmaktadır. Burada yer alan vergi üç taksit şeklinde ödenmektedir. Geçmişe yönelik vergi cezası veya gecikme faizi ise uygulanmamaktadır. 

7326 Sayılı Kanun Hangi Borçları Kapsıyor?

7326 sayılı kanun gereği bazı vergi borçları yapılandırılmaktadır. Bu kanunun kapsadığı borçlar motorlu taşıtlar vergisi, idari para cezası, trafik para cezası, öğrenim ve katkı kredisi gibi alanlardır. Bilindiği gibi bu borçları tek bir başlık altında toplamak istersek vergi ve ceza borçları diyebiliriz. 

7326 Sayılı Kanun Kimleri Kapsar?

Vatandaşlar bazı durumları yaptığında 7326 sayılı kanundan faydalanamaz. Bu durumlar ilk iki taksitin tam süresinde ödenmemesi, eksik ödenen diğer taksitler, takvim yılı içerisinde ödenmemiş ikiden fazla taksitin bulunmasıdır. Bu kanun motorlu taşıtlar vergisi bulunan kişileri, idari para cezası almış kişileri, trafik para cezası almış kişileri ve öğrenim katkı kredisi alanları kapsamaktadır.