Eğitim Açıklayıcı Anlatım Nedir, Özellikleri Nelerdir? Açıklayıcı Anlatım Örnekleri Nelerdir?

Açıklayıcı Anlatım Nedir, Özellikleri Nelerdir? Açıklayıcı Anlatım Örnekleri Nelerdir?

16.04.2021 - 14:59 | Son Güncellenme:

Dil ve anlatım özellikle bazı konularda anlaşılır olmak durumundadır. Bu durumda anlaşılır ve açıklayıcı edebiyat türleri kullanılması konunun özetlenmesi ile yeterli olması gerekmektedir. Edebiyat konuları arasında açıklayıcı anlatım bu hususlara yardımcı olması ile bilinmektedir. Açıklayıcı Anlatım nedir, özellikleri nelerdir? Açıklayıcı anlatım örnekleri nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Açıklayıcı Anlatım Nedir, Özellikleri Nelerdir Açıklayıcı Anlatım Örnekleri Nelerdir

Edebiyat, dil ve anlatım günlük hayatımızda kendimizi ifade edebilmek için en gerekli dersler arasında gelmektedir. Dil ve anlatım konularında açıklayıcı anlatım konusu da yine günlük hayatımızda olayları ifade edebilmek için gereklidir. 

Haberin Devamı

Açıklayıcı Anlatım Nedir? 

Açıklayıcı anlatım, belirli bir konunun veya sorunun daha anlaşılır ifade edilebilmesi için kullanılan bir söz sanatıdır. Açıklayıcı anlatımın genel kullanım biçimi anlaşılamayan bir olayı ve durumu özetlemek, en iyi şekilde ifade edebilmek içindir. Açıklayıcı anlatımda doğrudan bilgi verilir ve konun dışında herhangi bir konu anlatım içerisinde yer almaz. 

Açıklayıcı Anlatımın Özellikleri Nelerdir? 

Açıklayıcı anlatımın birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler hem metinlerin içerisinde hem de konuşmalarda doğru şekilde kullanılması için belirlenmiş olan noktalardır. Açıklayıcı anlarım edebi metinler içerisinde daha çok fıkra, makale, deneme, sohbet, eleştiri gibi yazılarda kullanılır. Yorumsal bir özelliği vardır ve anlatımı yapan kişinin de konu ile ilgili bakışını aktarır.

Haberin Devamı

Kullanılan dil sade ve gösterişsiz olmalıdır. Açıklayıcı anlatımlarda, anlatımda kullanılan sözcüklerin mecaz ve yan anlamlarına yer verilmez. Sözcüklerin ana anlamlarında kullanılması ve anlaşılır biçimde ifade edilmesi gerekir. Açıklayıcı anlatımda bilgi ve konu direk olarak anlatılmalıdır. Bu nedenle de dil göndergesel işlev olarak kullanılır. 

Açıklayıcı Anlatım Örnekleri Nelerdir? 

Açıklayıcı anlatıma örnek olarak; "İstanbul'da 16 milyon kişi yaşıyor ve bu kişilerden 2 milyonu metro hatlarını aktif olarak her gün kullanılır" cümlesi örnek gösterilebilir.