Eğitim Ahde Vefa Ne Demek? Tdk'ya Göre Ahde Veda Etmek Kelimesinin Anlamı Nedir?

Ahde Vefa Ne Demek? Tdk'ya Göre Ahde Veda Etmek Kelimesinin Anlamı Nedir?

01.05.2020 - 20:32 | Son Güncellenme:

Ahde vefa kelimesi sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Yetişkinlere hitap eden ve yetişkinlerin daha hakim oldukları kelimelerden biridir. Kullanılma şekli ve hangi konuda kullanılması gerektiği merak edilmektedir. Ahde vefa kelimesinin anlamı bu açıdan önem kazanmaktadır. Her an karşımıza çıkabilme ihtimalinden dolayı kelimenin anlamının öğrenilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kelimenin anlamı ve kullanımını derledik.

Ahde Vefa Ne Demek Tdkya Göre Ahde Veda Etmek Kelimesinin Anlamı Nedir

Arapça kökeni bir kelime olan vefa, zamanla ahde vefa şeklindeki tamlaması oluşmuştur. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ ne göre ahde vefa kelimesinin anlamı; devletlerin katıldıkları uluslararası anlaşmalara devletler hukukuna göre uyma zorunluluğunda olduklarını belirten kural şeklinde verilmiştir.

Ahde Vefa Ne Demektir?

Ahlakı açıdan önemli olan sözünde durmanın karşılığı ahde vefa olmaktadır. Doğruluktan ve dürüstlükten şaşmadan sözünü tutan anlamına gelmektedir. Verilen sözlere, anlaşmalara ve konuşulanlara bağlı kalmak demektir. Sözüne sadık kalanlar için kullanılan bir kelimedir. Hukuki açıdan bakıldığından ahde vefa, anlaşmalara ve sözleşmelere uyma zorunluluğu olması durumudur.

Hukukun temel ilkeleri arasında bulunan sözlerine bağlı kalma durumunu vurgulamaktadır. Sözüne bağlı olan kişilerin baskı ile sözünden çevrilmeye çalışılması hukukun temel ilkelerini hiçe saymak demektir. Bu nedenle ahde vefa serbest irade ile ortaya çıkan sözlerden oluşmaktadır. Hem hukuki hem de ahlaki açıdan ahde vefa oldukça önemli olmaktadır.

TDK’ ya Göre Ahde Vefa Etmek Kelimesinin Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu’ nun sözlüğündeki ahde vefa etmek tamlamasının anlamı; sözünde durmak şeklinde verilmiştir.