Eğitim Alfa Lipoik Asit (Ala) Nedir, Nasıl Kullanılır? Ala Hangi Gıdalarda Kullanılır?

Alfa Lipoik Asit (Ala) Nedir, Nasıl Kullanılır? Ala Hangi Gıdalarda Kullanılır?

09.04.2021 - 13:59 | Son Güncellenme:

Doğada bulunmakta olan ve insanlara birçok faydası bulunan besinler, vitaminler, mineraller, proteinler ve asitler bulunmaktadır. Bu ihtiyaçları çoğu zaman besinler yolu ile görmekteyiz. Bazı zamanlarda da ilaç olarak alabilmekteyiz. Bu anlamda insan vücudu için yararı olan asitlerden bir tanesi de alfa lipolik asit yani ALA maddesidir. Bu madde çeşitli yiyeceklerde bulunurken, insan vücudu tarafından da sentezlenebilmektedir. Peki, bu madde hangi besinlerde bulunur? Nasıl kullanılması gerekir? Ne gibi faydaları bulunmaktadır? İşte, ALA hakkında merak edilen tüm detaylar.

Alfa Lipoik Asit (Ala) Nedir, Nasıl Kullanılır Ala Hangi Gıdalarda Kullanılır

Alfa lipoik asit yani ALA, bir takım yiyeceklerin tüketilmesi ile karşılanmaktadır. Bu ifade ile ilk olarak 1930 yılında karşılaşılmış ve 1950 yılında saflaştırılmaya başlanmıştır.

Haberin Devamı

Alfa Lipoik Asit (ALA) Nedir, Nasıl Kullanılır?

ALA yani alfa lipoik asit, vücut için gerekli olan enerjinin sağlanması için hücrelerin enerji ihtiyaçlarının sağlandığı yağ asitleridir. Bu yağ asidi kan şekerlerinin enerjiye çevrilmesini sağlarlar. Ayrıca hem yağda hem de suda çözülmesi şeker hastalarına birçok yararlar sağlamaktadır. Ayrıca kan şekerinin düşürülmesi gibi bir fonksiyonu da bulunmaktadır.

Bu yağ asidi merkezi sinir sistemi ile beyin arasında oluşan bağlantıyı etkilemektedir. Şeker hastalığı, yaralanma, böbrek yetmezliği gibi durumlarda baş gösteren bir durumdur. Böyle durumlarda el ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük durumları ortaya çıkar. Böyle durumlarda ALA, hücrelerin tahribatını azaltır ve nöropotik unsurları azaltır. Beyin ve sinir hücreleri arasındaki bağlantı sayesinde unutma ve bunama gibi hastalıklara da çözüm oluyor.

Haberin Devamı

ALA Hangi Gıdalarda Kullanılır?

Özellikle sebzelerden ıspanak, brokoli, domates, lahana, bezelye ve pazıda bolca görünmektedir. Ayrıca kırmızı et ile sakatatlar da bulunmaktadır. Tüm bunlarla birlikte enjeksiyon ve kapsül şeklinde de alınabilmektedir. Bu bağlamda bu yağ asidinin önemli olması vücut için gereğini iyice arttırmıştır.