Eğitim Amorf Katılar Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Amorf Katılar Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

03.06.2021 - 03:59 | Son Güncellenme:

Doğal haliyle günümüzde birçok farklı örnek yüzünden amorf katılar bulunmaktadır. Bu katı maddeler atomları üzerinden ele alınır ve belli şekilleri üzerinden tarif edilir. Peki amorf katılar nedir? Kısaca özellikleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Amorf Katılar Nedir Kısaca Özellikleri Nelerdir


Belli başlı bazı özellikleri ile beraber doğal halleri üzerinden amorf katılar ön plana çıkmaktadır. Bu katılar daha çok oluşmuş oldukları atomlar üzerinden şekilleri kapsamında bilinirler. Doğada oldukça fazla sayıda amorf katı madde bulunduğunu eklemek mümkündür.

Amorf Katılar Nedir?

Atomların kararlı bir kristal yapıya sahip olmadığı katı maddeler için isimlendirilen yapıya amorf katılar denir. Özellikle bu katıların belli ve düzenli bir şekilleri bulunmaz. Yani kristal yapısı kapsamında sabit ve düzgün bir şekli yoktur. Bu sebepten dolayı böylesi maddesel yapılara Amorf katılar ismi verilir. Özellikle cam ya da lastik ile beraber plastik gibi maddeler, amorf katılar üzerinden örnek verilebilecek seçenekler sunar. Aynı zamanda şekilsiz katı ifadesi de kullanılmaktadır. Belli bir sıcaklık doğrultusunda uzun süre beklemede akışkan bir forma dönüştükleri gözlemlenmiştir.

Amorf Katılar Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Belli başlı bazı özellikleri üzerinden amorf katıları anlatmak mümkündür.

- Atomların kararlı şekilde kristal yapı üzerinden belli biçimleri bulunmaz.
- Sert bir yapıya sahiplerdir.
- Ayrıca amorf katılar sıkıştırılamaz.
- Amorf katılar belli bir erime noktasına sahip değildir.
- Uzun bir süre sabit kaldıkları vakit akışkan bir form alırlar.

Bu ve benzeri özellikleri ile beraber aynı zamanda kararsız atomları üzerinden oluşmuş şekiller olarak ifade etmek mümkün. Herhangi bir düzgün formu bulunmaz ve değişik biçimlere sahiplerdir. Diğer yandan gelişigüzel bir yapı gösterirler ve bu konuda birçok farklı görüntü ortaya çıkarabilirler. Zaten bu sebepten dolayı şekilsiz katılar olarak bilinirler.