Eğitim Arş Ne Demek? (Tdk) Arşı Ala Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir?

Arş Ne Demek? (Tdk) Arşı Ala Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir?

24.04.2020 - 17:14 | Son Güncellenme:

Arş kelimesi günlük hayatlarımızda da sıkça kullandığımız bir kelimedir. Bazı deyimlerde de geçmesiyle birlikte günümüzün önemli kelimelerinden biridir. Birden fazla anlamı olan arş kelimesinin sözlük anlamı yükseklik, yüksek yer veya tavandır. Sözlük bir de dini anlamları bulunmaktadır. Bunlar ise; kralın tahtı, Allah'ın taht ve hükümranlık olmak üzere üç adette bulunmaktadır. İşte, arş kelimesine ait tüm detaylar.

Arş Ne Demek (Tdk) Arşı Ala Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir

Süleyman ve Davud peygamberlerin tahtı ile Firavun’un tahtına da arş isminin verilmesi de arş kelimesi hakkında bilinmesi gerek şeylerdendir.

Haberin Devamı

 

 Arş-ı Ala Ne demek?

  Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil meleklerinin bulunduğu gök katı demektir. Toprak, su, hava ve ateş melekleri ile beraber de sekiz melekle var olan gök katına Arş-ı Ala denmektedir. Arş-ı Ala ile ilgili bir ayette bulunmaktadır. Bu ayette adı geçen Yersebut, Feyz, Yasef, Soguul, Semi, Ursul, Yaft, Zamir isimli meleklerin arşı taşıdığı anlatılır. Bu konudaki bir rivayet ise kıyamet gününde arş-ı Ala’nın gölgesi altında muhafaza edilecek olan yedi sınıfın olmasından söz edilmesidir.

 Arş ne demek?

  İlk paragrafta da belirttiğimiz gibi arş kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Üstte bahsi geçmeyen anlamlardan bazıları da; Tavan, çatı, çardak gibi anlamlarıdır. İslami açıdan bakıldığında da daha başka anlamları mevcuttur. Bunlardan bazılarına örnek verilecek olursa; sınırlandırılması insan aklının dışında kalan ve gerçeğini Allah'ın bildiği yüce bir makamdır. Cidre, yedi kat gök ve cennet de Kürsi arşın altında tasavvur edilir.