Eğitim Atatürk ile İlgili Kompozisyon: Atatürk ile İlgili Kısa ve Uzun Kompozisyon Örnekleri

Atatürk ile İlgili Kompozisyon: Atatürk ile İlgili Kısa ve Uzun Kompozisyon Örnekleri 

28.08.2023 - 16:21 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarihimizin önemli isimlerindendir. 1938 yılında hayata gözlerini yuman Atatürk’ün anısına her yıl10 Kasım’da törenler düzenlenir, şiirler ve kompozisyonlar okunur. Atatürk’ün Türk halkı ve devleti için yaptığı bütün fedakarlıklar ve yenilikler ile ilgili birbirinden güzel kompozisyonlar bulunur. Atatürk ile ilgili kısa ve uzun kompozisyon örnekleri ile ilgili detaylı bilgi almak için “Atatürk ile İlgili Kompozisyon” içeriğimize göz atabilirsiniz.

Atatürk ile İlgili Kompozisyon: Atatürk ile İlgili Kısa ve Uzun Kompozisyon Örnekleri

Mustafa Kemal Atatürk Selanik’te 1881 yılında dünyaya gelmiştir. Yurdu için canla başla çalışan Atatürk katıldığı sayısız savaşlarla Türk devletini düşmanlara karşı korumuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk 10 Kasım 1938 yılında saat 9’u 5 geçe hayata gözlerini yummuştur. O tarihten bu yana Atatürk’ü anma törenleri her 10 Kasım’da düzenlenir ve günün önemine uygun özel şiirler ve kompozisyonlar okunur.  

Haberin Devamı

Tarih sayfalarına adını kahraman olarak yazdıran Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili okullarda kompozisyon ödevleri de verilir. Bu nedenle Atatürk ile ilgili kompozisyon başlıkları ve yazıları öğrencilerin araştırdığı konular arasında yer alır. 

Atatürk ile İlgili Kompozisyon Örneği 1 

Atatürk kadar milletine ve vatanına düşkün bir başka lider daha yoktur. Ve Atatürk bütün varlığını, en çok değer verdiği Türk milletine bağışlamıştır. 

Bizler Türk milleti olarak, dünyada tüm milletlerin imrendiği bir lidere sahip olduk ve onun mutluluğunu sonuna kadar yaşamaktayız. 

Atatürk sayesinde, sahip olduğumuz cumhuriyet içerisinde özgürce yaşamakta ve düşüncelerimizi ifade edebilmekteyiz. Ayrıca Atatürk sayesinde hiçbir devlete bağlı olmadan ve hiçbir devletin esaretinde olmadan yaşamanın ve çalışabilmenin gururunu yaşamaktayız. 

Haberin Devamı

Bu eşsizlik içeren özgürlük duygusunu bizlere tattırmış olan yüce Atamıza en büyük şükran saygılarımızı ifade etmek ve onu gururlandırmak için, onun ülkemize kazandırmış olduğu devrim ve ilkelere sahip çıkmak en büyük görevimizdir. Bu duyguyu görev bilincinde, tüm hayatımız boyunca uygulamalı ve çocuklarımıza en iyi şekilde aktarmaya çalışmalıyız. 

İşte Atatürk sayesinde yetişen o gençler, kendilerinden sonra gelecek olan nesillere de Atatürk’ün bıraktığı cumhuriyeti en sağlam temelleriyle birlikte devredebilecektir: 

Ancak bu durumda cumhuriyeti Türk milletine bırakmış olan Atatürk, ebedi istirahatinde rahat olacaktır. 

Türk milletine bu büyük şeref duygusunu tattırmış olan Atatürk ve silah arkadaşları için bir ömür boyu elimizden gelen, tüm hizmeti gerçekleştirmeye inanmış bir millet olarak, Atamızın bize bıraktığı bu cennet vatanı tüm gücümüzle müdafaa etmeliyiz. 

Atatürk ile İlgili Kompozisyon Örneği 2 

Atatürk, kapkaranlık bir ülkenin üzerine doğan güneş demektir. Atatürk Cumhuriyetimizin kurucusu, medeniyetin ve özgürlüğün savunucu olmuş ve ileri görüşlülüğü sayesinde yok olmakta olan bir milleti küllerinden doğurtmayı başarabilmiştir. 

Bugün sahip olduğumuz pek çok hak, yaşadığımız vatan hepsi Atatürk sayesinde elde edilmiştir. Atatürk olmasaydı ne bizim bu topraklarda yaşamamız ne de bugün Türk olarak varlık gösterebilmemiz mümkün olmayacaktı. Bu nedenle Atatürk tarihin görmüş olduğu en büyük liderlerden bir tanesidir. Çünkü o yokluktan bir varlık ortaya çıkarmış, tüm dünyaya eşi benzeri görülmemiş bir zaferi ilan etmiştir. 

Haberin Devamı

Bugün Atatürk’ü anlamayanlar, onu sevmeyenler mevcuttur. Ancak bu kişiler unutmamalıdır ki bugün bu topraklarda Türk olarak yaşıyorsak bu Atatürk sayesindedir. O tüm inançlara, tüm vicdanlara, tüm fikirlere saygılıdır; ona saygı göstermeyen kişiler öncelikle ellerini vicdanlarına koyarak onun yaşam öyküsünden bu saygıyı öğrenmelidir. 

Atatürk ile İlgili Kompozisyon Örneği 3 

Bir ülkede savaş varsa özgürlük yoksa ve bunların hepsinin son olmasını isteyen tek lider vardır Bu kişide Mustafa Kemal Atatürk. Savaştan savaşa koşan ve ülkemiz insanlarının rahat bir yaşam sürdürebilmesi için canını bile feda eden ve 1923’te Tam o gün ülkemiz Atatürk’ün liderleri olmasıyla ülkemiz özgürlükten, adaletten, hürriyetten, milletle tanıştı. 

Haberin Devamı

Atatürk’ün ülkemizin lideri olarak ülkemiz lideri olarak ülkemizi değiştirdi. Başka yaşam başka hayat sundu ve bunları bize sunarken tek değildi. Yanında canını feda eden insanlarda vardı. Bizim şimdi böyle yaşam sürmemizin nedenini onlara borçluyuz. 1923 ve sonra Atatürk’ün yenilikleriyle ülkemiz değişti. Atatürk ve canını feda eden insanlara sonsuz teşekkürler. 

Atatürk ile İlgili Kompozisyon: Atatürk ile İlgili Kısa ve Uzun Kompozisyon Örnekleri

Atatürk ile İlgili Kompozisyon Örneği 4 

Her ulusun tarihinde kahramanlar yatar. Bizim tarihimizdeki kahramanların başında Mustafa Kemal Atatürk gelir. Yine onun aramızdan ayrılışının üzüntüsünü yaşadığımız bir gündeyiz. Bugün günlerden 10 Kasım saat dokuzu beş geçiyor. Ulu önder Atatürk yaşamı boyunca ulusu için çalışmış dünyada nadir liderlerden biridir. Ömrü yettiğince bize kazandırdığı devrimlerle ülkemizi çağdaş medeniyet seviyesine çıkarmıştır. Atatürk’ ü önce tanımalı ardından yurdumuz ve Türk ulusu için yaptıklarını anlamalı ve anlatmalıyız. Atatürk çok çalıştı ve yorularak aramızdan ayrıldı. Ancak bizler onun birer evlatları olarak izini sürdürmeliyiz. Cumhuriyeti sonsuza ayakta tutmak için çaba göstermeliyiz. 

Haberin Devamı

Atatürk, padişahın yanlışları nedeniyle yıkılan ve işgalci devletler tarafından bölünmeye hazırlanan yurdumuzun kurtarıcısıdır. Yüce Atatürk’ ün düşüncelerinden faydalanarak varlığımızı sürdürmeliyiz. Atatürk Cumhuriyet kurulmasından itibaren tüm alanlarda en iyiyi hedefledi. Örneğin; çiftçilik sektörüne katkı sağlamak amacıyla traktör kullandı, yazı tahtasının başına geçip başöğretmenlik yaptı. Bu özverili hizmet aşkı sonuna vücudunu iflas ettirdi. 

Atatürk güçlü bir mantığı kişiliğe sahipti. Sert ve kaideli devlet adamlığının yanı sıra, sevgi dolu, yardımsever bir insandı. Yurdunu ve ulusunu gelecek tüm zararlardan korumaya çalışırdı. Yurt ve ulus en kutsal değerlerindendi. Yaşamı boyunca hiçbir zorluktan yılmamış hep başarma güdüsüyle çalışmıştır. 

Ulu Önderimiz, Atamız; Bizde emek verdiğin bu yolda, hiç durmadan yürüyeceğiz. Daimi hedefimiz ilkelerini korumak, devrimlerini sonsuza dek yaşatmak olacaktır. 

Atatürk ile İlgili Kompozisyon Örneği 5 

Bize öğüt verecek olan Kemal’in sarı saçı, mavi gözü değil; onun gerçekçi ve yaratıcı düşünceleridir. Onun sarı saçı, mavi gözü bize ancak ilham verebilir. 

Biz onu hiç görmeden sevdik. Düşüncelerini özümüz gibi benimsedik. Fakat biz onun düşüncelerini benimserken ne deniz mavisi gözlerine baktık ne de altın sarısı saçlarına… Fikirlerinin doğruluğu, yaratıcılığı o kadar olağanüstü ki… Öyle amansız bir durumda böyle biri sadece ama sadece ‘mucize’ olarak adlandırılır. 

Onun izinde ilerleyen bir toplumun kölelikten, hatta ölümden bu günlere – özgürlüğe, modernliğe, demokrasiye…- getirmesi de bunu kanıtlar nitelikte. 

Ben bir Türk genci olarak ölümünün üzerinden 74 yıl geçmesine rağmen hâlâ ölümsüz olan bir kahramanın düşüncelerinden gidiyorum. Ve her ne olursa olsun hakikati bulacağıma eminim. Onun yolunda ilerlemek bile hakikati bulmaktır. Neden mi? Çünkü Kurtuluş Savaşı’nda bir yere gitmek için araba tekerliklerini bezle doldurup giden lider doğru yolu bulmuştur, yaratıcıdır, gerçekçidir. Öylesine amansız günlerde bunu yapmaya da bilirdi. Soruyorum, hanginiz bunu yapardınız? Böylesine millet ve vatan aşkıyla yanıp tutuşan adamın yolundan ayrılmak sadece cehalettir. 

Bize bunca emanet ve öğüt veren Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyorum. Onun bu derece ölümsüz yapan ne gözüydü ne de saçı… Onun düşünceleriydi. 

Gizem Burukcu 

Atatürk ile İlgili Kompozisyon Örneği 6 

Her vatanın bir kurtarıcısı olup kahramanlarını ömür boyu yaşatırlar. Milli günlerden kabul edilerek onların yaşamları her zaman saygıyla anılır. Vatanımızın bugünkü haline gelmesi için Mustafa Kemal Atatürk gibi bir kahramana ihtiyaç duymuştur. Ülkemizi düşmanlardan kurtardığı gibi refah bir ülke bırakarak hayata gözlerini yummuştur. Her yıl 10 Kasım 1938 yılında saygıyla anılıyor. Okullarda, resmi kurumlarda çeşitli alanlarda kutlamalar törenler yapılarak hatırlanır. Atamız ülkemizi en zor durumdayken kurtararak bugünkü haline gelmesine katkı sağlamıştır. 

Türk gencinin ilk hedefi Atatürk gibi büyük bir liderin yolundan ilerlemesidir. Atamız sadece ölüm zamanlarında değil her zaman hatırlanmalı. Yaptıklarının bedeli ödenmese dahi elimizden gelenleri en iyi şekilde yapmalıyız. Türk milletinin değerlisi olan Mustafa Kemal yaşamı boyunca bize bir şeyler katmak için mücadele etmiştir. 10 Kasım 1938 yılında gözlerini yumarak hayattan ayrıldı. Ülkemiz ve dünya ülkeleri hüsran içerisinde kalmıştır. Yeni devrimlerin yapılması çağdaş uygarlıklar seviyesine yükseltir. 

Türk vatandaşların en önemli görevi ise Atatürk’ü sevgi saygı ile anıp hatırlamaktır. Gösterilen yol üzerinden daima gidilmesi gerekmektedir. 

Atatürk ile İlgili Kompozisyon Örneği 7 

Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selanik'te doğdu. Başarılı bir öğrenciydi ve tüm öğretmenleri onu severdi. Vatan sevgisi sayesinde vatanının durumunu görüyor ve vatanını kurtarmak için bir şeyler yapmak istiyordu. Çok çalışıyordu bu yüzden. Annesi onun her ne kadar asker olmasını istemese de bir gün gizlice askerlik sınavlarına girdi. Asker olacaktı, halkını kurtaracaktı. 

Başarılı bir asker olduktan sonra cephelerde savaştı, başarılı taktikleri sayesinde yeni rütbeler aldı. Herkes onun başarısını takdir ediyordu. 

Kurtuluş Savaşı'nı başlatarak Türk halkına önderlik yaptı ve Türk halkının işgallerden kurtulmasını sağladı. Özgür bir Anadolu olacaktı artık. Biliyordu ki Türk halkına en çok cumhuriyet yakışacaktı. İşte başarılı bir asker olmasının yanında aynı zamanda başarılı bir devlet adamı oldu. İleri görüşü sayesinde Türkiye'de ilan ettiği cumhuriyet ve yaptığı yenilikler Türk halkının geleceğini kurtaracaktı. 

Atatürk ile İlgili Kompozisyon Örneği 8 

Her milletin bir kahramanı vardır. Bizim ülkemizin de kahramanı ve lideri Mustafa Kemaldir. Ülkemizin kurulmasında öncülük yapmakla kalmamış ayrıca ülkemizin bugünkü altyapısını da oluşturmuştur. 

Ulu önder Mustafa Kemal Paşa birçok yenilikle birlikte inkılaplar yapmış ve ülkemizin modern ülkeler seviyesine gelmesi için elinden gelenin en iyisini yapmıştır. Mustafa kemal büyük bir lider olmasına rağmen her ölümlü gibi bu dünyadan güzel anılar ve birçok insanın kalbini kazanarak hakkın rahmetine kavuşmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük rol oynayan Mustafa Kemal Paşa, 10 Kasım 1938 tarihinde saat dokuzu beş geçe vefat etmiştir. O acı günden bu yana ülkemizde her sene 10 Kasım da milletimiz yas tutmaktadır. 

Her 10 kasımda atamızın vefatını hüzün ile anarız. Ayrıca bu günde ülkemizin kurulmasında öncülük eden Mustafa Kemal Atatürk’ün benimsediği fikir ve düşünceleri de anarak onun kalplerden ve zihinlerden çıkmaması için gerekli olan her türlü organizasyonlar yapılır. Böylece ulu önder Atatürk’ün milletimiz için yaptıklarını her daim akıllarda kalmasını sağlamış olacağız. Atamızın bizler için yaptığı fedakarlığı sonsuza kadar onu anarak ödeyeceğiz.