Eğitim Ayak Ve Ayak Bileği Anatomisi: Kemik Ve Kasların İsimleri

Ayak Ve Ayak Bileği Anatomisi: Kemik Ve Kasların İsimleri

07.12.2021 - 16:00 | Son Güncellenme:

Ayak bileği anatomisi karmaşık bir yapıya sahiptir. İnsan vücudunda yük taşıma bakımından en fazla görevi üstlenen ayak bileğidir. Dolayısıyla pek çok problem ortaya çıkabilmektedir. Ayak bileğinin yapısı ve kemik isimleri hakkında sizler için detayları derledik.

Ayak Ve Ayak Bileği Anatomisi: Kemik Ve Kasların İsimleri

İnsanın anatomisinde ayak bileğine ait eklem, bacak ile ayağın bir araya geldiği noktada oluşmaktadır. Talocrural eklem şeklinde de ifade edilmektedir.

Ayak Bileğinin Anatomisi

Ayak bileğinin yapısı hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önem taşımaktadır. Nedeni ise bir takım problemler meydana gelmeden önüne geçebilmek olmaktadır. Bu doğrultuda ayağa uygun ayakkabı seçilebilmekte ve ayağın rahat hareket etmesi sağlanabilmektedir.

Ayak bileğinde altta yer alan eklem subtalar eklemdir. Topuk kemiği ve talus kemiği arasında bulunur. Bu eklemin hareket kabiliyeti oldukça kısıtlı olup ayağın yanlara doğru hareketine izin verir. Eklem içinde bulunan bütün kemik yüzeyleri eklem kıkırdağıyla kaplıdır. Ayak bileğinin sabit durmasını sağlar.

Ayak bileğinin dışa dönmesini engelleyen eklem, iç kısımda yer alır. İç yan bağlar olarak karşımıza çıkar. Deltoid bağ ismiyle de anılabilmektedir.

Ayak ve Ayak Bileğinde Bulunan Kemiklerin, Kasların İsimleri

Ayak bileğinin 4 tarafında tendonlar bulunmaktadır. Bileğin sabit durmasına yardım etmektedirler. Bununla birlikte ayak bileğinin hareketlerini yönetmektedirler. Ayakta toplam olarak 26 adet kemik bulunmaktadır. Bu kemiklerin 7 tanesi tarsal, 5 tanesi metatars, 14 tanesi falanks yapılar şeklinde ifade edilir.

Yukarıda sayılan kemikler güçlü bir yapı taşımaktadırlar. Ancak bununla beraber ayak hareketlerine esneklik kazandırmaktadırlar. Ayak bileğinin 3 farklı eklemden bir araya geldiğini belirtmek gerekmektedir. Bunlar şöyle sıralanmaktadır: Tibiotalar eklem, fibulotalar eklem ve distal tibiofibular eklem olmaktadırlar. Ayak bileğinde yer alan kemik ve kaslar üstüne bilgi sahibi olmak, sağlık bakımından mühimdir.