Eğitim Bağımlı Nüfus Nedir, Ne Demek? Bağımlı Nüfus Nasıl Hesaplanır, Kaç Olmalıdır?

Bağımlı Nüfus Nedir, Ne Demek? Bağımlı Nüfus Nasıl Hesaplanır, Kaç Olmalıdır?

19.04.2021 - 14:54 | Son Güncellenme:

Coğrafyada nüfus, yaş aralığına ve üretim faaliyetlerine göre iki ana gruba ayrılır. Çalışan kesim aktif nüfus olarak tanımlanırken, üretime doğrudan ya da dolaylı olarak bir katkısı bulunmayanlar bağımlı nüfus olarak nitelendirilir. Bir ülkenin demografik yapısı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için o ülkenin bağımlılık oranını hesaplamak gerekir. Bağımlı nüfus nedir ve nasıl hesaplanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bağımlı Nüfus Nedir, Ne Demek Bağımlı Nüfus Nasıl Hesaplanır, Kaç Olmalıdır

Bağımlı nüfusun azalması ya da artmasındaki temel faktörler şu şekilde sıralanabilir: 1- Ülkedeki doğum oranı 2- İstihdam oranı 3- Ülkenin nüfusu 4- Ölüm oranları 5- Ülkedeki genç ve yaşlı nüfus 

Haberin Devamı

Bağımlı Nüfus Nedir? 

Her ülkede 0- 14 yaş ve 65 yaş ve üstü kişiler bağımlı nüfus olarak tanımlanır. Bu terimdeki ''bağımlılık'' ifadesi ekonomik bir kavramdır. Coğrafya biliminde öğrenciler ve yaşlılar üretime katkı sağlamadıkları için bağımlı olarak nitelendirilir. 

Demografik bağımlılık aynı zamanda aktif nüfusun çalışma yükünü tespit etmek için de kullanılan bir kavramdır. Yaş dağılımı dengeli olan ülkelerde bağımlılık oranı düşüktür. Bu da ekonomiyi olumlu yönde etkiler. 

Bağımlı Nüfus Ne Demek? 

Bağımlı nüfusun bir diğer adı demografik bağımlılıktır. Bir ülkedeki genç nüfus oranının fazla olması doğrudan doğruya bağımlı nüfusun fazla olmasına neden olur. Aynı şekilde yaşlı nüfusun genç nüfusu oranla daha fazla olması da demografik bağımlılığın yüksek olmasındaki en büyük etkenlerin başında gelir. 

Haberin Devamı

Demografik Bağımlılık Nasıl Hesaplanır? 

Demografik bağımlılığı hesaplamak için üç farklı yol izlenir. Öncelikli olarak üretime doğrudan katkı sağlayanların sayısı tespit edilir. Daha sonra 0 - 14 yaş aralığındaki kişilerin toplamı aktif nüfusa bölünür. 

İkinci aşamada bu kez 65 yaş ve üstü kişilerin toplamı, üretken nüfusa bölünür. Çıkan her iki sonuç toplanır ve ülkedeki demografik bağımlılık oranı tespit edilir.