Eğitim Böbrek Anatomisi: Böbreklerin Yapısı Ve Görevleri

Böbrek Anatomisi: Böbreklerin Yapısı Ve Görevleri

16.12.2021 - 04:43 | Son Güncellenme:

Böbrekler; bel bölgesinin her iki tarafında ve karnın arka duvarında ve karın zarının (periton) arkasında yer alır. Bunlardan her biri ortalama olarak 10-12 cm boyunda ve 120-160 gram ağırlığına sahiptir. Kuru fasulye tanesi şeklinde olan iki adet böbreğin üst bölgesinde kana önemli hormonlar salgılayan birer böbrek üstü (adrenal) bezi yer alır. Böbreklerin yapısı ve görevleri nelerdir sizler için derledik.

Böbrek Anatomisi: Böbreklerin Yapısı Ve Görevleri


Böbreklerin içinde bulunan süzme birimlerine “nefron” adı verilir. Böbrekte idrarın yapıldığı en temel yapıyı oluşturan nefron, kanın süzüldüğü glomerül ve devamından meydana gelen tüplerden oluşur. Her böbrekte yaklaşık olarak bir milyon nefron bulunur.

Böbreklerin Yapısı ve Görevleri

Böbrekler; bel bölgesinin her iki tarafında, karnın arka duvarında ve karın zarının (periton) arkasında yer alır. Kuru fasulye tanesi şeklinde olan iki adet böbreğin üst tarafında ise kana önemli hormonlar salgılayan birer böbrek üstü bezi bulunur. Böbrekler, pek çok sayıda işlevi aynı anda yerine getirir. Bu böbreklerin yapısı, temel görevlerini etkin bir şekilde yerine getirecek bir şekilde gelişmiştir.

Anatomik Özellikler

Böbrekler, idrar yolu ile atık ve zararlı ürünlerin vücuttan atılmasını, vücuttaki su ve tuz dengesini, kandaki çeşitli minerallerin sabit bir düzeyde tutulmasını da sağlar. Sağ ve sol tarafta bel bölgesinde yer alan böbrekler fasulyeye benzer şekli ile karının arka duvarını meydana getiren kasların hemen önünde, bağırsakları tamamen saran periton zarının da arkasında (retroperitoneal bölgede) yer alan kırmızı ve kahverengi organlardır.

Sağ böbrek üzerinde karaciğer olduğu için sol böbreğe göre biraz daha düşüktür ve biraz daha küçüktür. Sol böbrek diaframın altında ve dalak organının arkasında yer alır. Her iki böbreğin de üst kenarlarında böbreküstü bezi (surrenal bez, adrenal bez) ismi verilen ve vücut için çok önemli homronları üretmeye yardımcı olan salgı bezleri bulunur.