Eğitim Boy Ne Demek? Tarihte Boy Örnekleri Nelerdir?

Boy Ne Demek? Tarihte Boy Örnekleri Nelerdir?

06.04.2021 - 02:02 | Son Güncellenme:

Toplum bilimler terimi olarak bilinen boy, aralarında kan bağı bulunan ve ataları ortak olan insanlar topluluğunu ifade eder. Bu topluluk hem ana hem baba soyundan birbirleri ile akraba olan kişilerdir. Kabile ya da klan olarak da tanımlanan boy, birkaç büyük ailenin bir araya gelmesi sonucunda oluşur. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Boy Ne Demek Tarihte Boy Örnekleri Nelerdir

Ortak bir sosyal düzen ve sistem içinde bir topluluğun bir arada yaşaması ve aynı soydan gelen kişilerin ortaya çıkardığı topluluk boy olarak adlandırılır.

Boy Ne Demek?

Boy, Eski Türk toplumlarında eşit bir şekilde dağılmış olan topluluklara verilen isimdir. Yerleşik hayat benimseninceye kadar pek çok Türk toplumu bu düzen ile yaşamıştır. Her boyun başında ise, bey unvanına sahip olan bir lider bulunur. Boy lideri aile reisleri arasında yapılan oylama ile başa geçmiş olan dürüst, güvenilir, adil, cesur ve adil kişilerdir. Bu liderin asıl amacı ise, boy içindeki birlik ve beraberliği korumak, gerekli durumlarda da silah gücü ile boyunun çıkarlarını korumak için önemli hamleler yapmak, hak ve hukuku sağlamaktır.

Bu nedenle de beyin emrini bekleyen silahlı bir birlik her zaman bulunur. Bu birlik boya mensup ailelere, boya ve boy çadırlarına, boyun hazine ve mallarına karşı tehdit ortaya çıkaran her türlü durumda devreye girer. Boylarda meclis sistemine benzeyen bir sistem bulunur. Bu meclisler ise, soy ve aile üyelerinden meydana gelir. Oğuz Türkleri, bu meclise dernek ismini verir. Bütün önemli konular ise, bu meclis içinde konuşulup karara bağlanır.

Tarihte Boy Örnekleri Nelerdir?

Tarihteki en bilinen boylar arasında Oğuzlar tarafından kurulmuş olan boylar Bozoklar ve Üçoklardır. Her boy beyinin altında ise, başka boylar bulunur. Bozoklar ise, Günhan, Ayhan ve Yıldızhan olmak üzere üç ayrı boydan oluşur.