Eğitim Cem Sultan Kimdir? Hayatı, Dönemi Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Cem Sultan Kimdir? Hayatı, Dönemi Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

21.03.2022 - 13:51 | Son Güncellenme:

Cem Sultan, sıklıkla araştırılan sultanlardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da yüksek önem taşıyan sultanlar arasındadır. Bu bakımdan Cem Sultan kimdir öğrenebilir ve hayatı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için Cem Sultan kimdir? Hayatı, dönemi ve ölümü hakkında detayları derledik.

Cem Sultan Kimdir Hayatı, Dönemi Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Cem Sultan, 22 Aralık 1459 senesinde doğmuştur. Aynı zamanda Cem Sultan Şehzade Cem adı ile de bilinir.

Haberin Devamı

Cem Sultan Kimdir?

Cem Sultan birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılmaktadır. 22 Aralık 1459 senesinde Edirne Sarayında doğan Cem Sultan 2.Mehmed'in oğludur. Annesi Çiçek Hatun olan Cem Sultan'ın 2.Bayezid'in de küçük kardeşi olarak bilinir. Dört yaşına geldiği zaman hocalardan dersler almaya başlayan Cem Sultan eğitimine 10 yaşına kadar sarayda devam etmiştir. Rumca ve bazı birkaç dili öğrenen Cem Sultan 10 yaşına geldiğinde Kastamonu Sancak Beyi olmak için saraydan ayrıldı. Yanındaki iki lalası ile şehrin kültürel ve tüm eğitim alanlarını ilerletmek için çalışmalar yaptı. 

 Hayatı, Dönemi Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

 Cem Sultan kardeşi 2.Bayezid ile girdiği taht kavgası ile tanınan bir sultandır. Annesi Çiçek hatun ve babası da 2. Mehmed olan Cem Sultan 2.Bayezid'in küçük kardeşidir. 10 yaşında Kastamonu Sancak Beyliği için saraydan ayrılmıştır. Babası Fatih Sultan Mehmed doğu seferine giderken 1473 yılında yanında Bayezid ve Mustafa'yı götürdü. Cem Sultan ise lalaları ile beraber Edirne'de kaymakam olarak kaldı. Bu esnada Fatih Sultan Mehmed'den 40 gün boyunca haber gelmedi ve bu da Cem Sultan'ın başına gelmiş olan ilk felaket olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

 Fatih Sultan Mehmed geri döndüğünde bu duruma sinirlendi ve Cem Sultan'ın lalalarını idam ettirdi. Fatih Sultan Mehmed öldükten sonra Cem Sultan ve 2.Bayezid'e haber geldi. Cem Sultan'a bazı sebeplerden dolayı haber geç geldiğinden yeniçeriler bu sürede ayaklandı ve Karamani Mehmed Paşa'yı öldürdü. Şehzade Bayezid'in oğlunu tahta çıkardılar ve sonrasında Cem Sultan 25 Şubat 1495 senesinde öldü. Cem Sultan'ın kardeşi olan 2.Bayezid Cem Sultan'ın naaşı için para vermek istemedi ve bundan dolayı da Cem Sultan'ın naaşı uzun bir süre alıkonuldu. 1499 yılında 2.Bayezid tarafından Cem Sultan'ın naaşı için Napoli'ya savaş açıldı ve sultanın naaşı da Bursa'ya büyükbabasının yaptırdığı Şehzade Mustafa'nın yanına gömüldü. Cem Sultan adına para bastırmış olan kardeşi 2.Bayezid ile girdiği taht kavgaları ile tanınmıştır. Cem Sultan bu nedenle birçok kişi tarafından hayatı merak edilen ve sürekli araştırılan bir sultan olmuştur.