Eğitim Cihannüma Kimin Eseridir Ve Ne Zaman Yazılmıştır?

Cihannüma Kimin Eseridir Ve Ne Zaman Yazılmıştır?

08.05.2021 - 05:26 | Son Güncellenme:

Coğrafi olarak Doğu anlayışından Batı anlayışına geçişte önemli bir role sahip olan eser Cihannüma'dır. Çoğu batılı seyyahta olduğu gibi Osmanlı Devleti'nde de görüş açısını oldukça genişletmiş ve bu sayede coğrafya alanında farklı eserlerin yazılmasına da ön ayak olmuştur. Peki, Resmi yazı türleri hangileridir ve özellikleri nelerdir? Sizin için tüm detayları ile derledik.

Cihannüma Kimin Eseridir Ve Ne Zaman Yazılmıştır

Coğrafi yerlerin tespit edilebilmesini sağlayan bu eser 19. yüzyılın sonlarında gerek orijinal hali ile gerekse de batılı dillere çevrilmiş hali ile pek çok seyyaha örnek olmuştur. Cihannüma bu özelliğe sahip olmasından dolayı Batı ile geniş bir kültür birliğinin oluşmasını amaçlayan çalışmaların da sembolü haline gelmiştir.

Cihannüma Kimin Eseridir ve Ne Zaman Yazılmıştır?

Osmanlı Devleti'nin sistematik bir şekilde hazırlanan ilk coğrafya kitabı Cihannüma'dır. Cihannüma, Katib Çelebi'nin en önemleri eserleri arasındadır. 1648 senesinde ilk telif hazırlanmaya başlanmış fakat bitirilememiştir. Katib Çelebi, Gerardus Mercator'un hazırlamış olduğu Atlas'ı gördükten sonra kendi eserinin baştan yazılması gerektiğini düşünmüştür. Bu atlasın Latince dilinden Türkçeye çevrilmesini sağlayarak Cihannüma'ya yeni bilgiler eklemiştir.