Eğitim Dehliz Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Dehliz Gibi Ne Demektir?

Dehliz Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Dehliz Gibi Ne Demektir?

22.05.2021 - 02:59 | Son Güncellenme:

Dilimize Farsçadan gelen birçok kelime bulunmaktadır. Dehliz sözcüğü de Farsçadan dilimize geçen kelimelerden biridir. Peki, dehliz kelimesi ne anlama gelmektedir? Dehliz hangi alanda kullanılmakta olan bir kelimedir? Bir çeşit geçit terimi ile ilgili olduğu bilinen bu ifade ne işe yaramaktadır? Türk Dil Kurumu dehliz ifadesi hakkında ne tür açıklamalar da bulunmuştur? İşte, dehliz kelimesi ve dehliz gibi ifadeler hakkında merak edilen detaylar.

Dehliz Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Dehliz Gibi Ne Demektir

Dehliz Farsça bir kelimedir. Kelimenin Farsçadaki orijinal hali "dehlīz" şeklinde geçmektedir. Üzeri kapalı olan bir çeşit geçit anlamında bulunmaktadır.

Dehliz Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Türk Dil Kurumu dehliz kelimesi hakkında dar, uzun ve üstü kapalı geçit şeklinde bir açıklama yapmıştır. Dehliz ifadesi ile en çok coğrafi bilimler terimlerinde karşılaşılmaktadır. Küçük testi şeklinde bir diğer anlamı daha bulunmaktadır.

Dehliz Gibi Ne Demektir?

Dehliz gibi ifadesi, dehlizlerin durumuna atıfta bulunarak, mecaz olarak dile getirilen bir ifadedir. Yani dehlizlerin yeri tam belli olmaya bilir. Ya da uzunluğu ve darlığı hakkında bir işaret verilebilir. Üstü kapalı, pek bilinmeyen olduğu için bu ifade de kast edilebilir.