Eğitim Deprem Nedir, Nasıl Oluşur? Depreme Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Deprem Nedir, Nasıl Oluşur? Depreme Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

23.04.2021 - 01:33 | Son Güncellenme:

Doğal afetlerden biri olan ve şiddeti arttıkça yıkımı da ağır olan doğa olayına deprem denilmektedir. Deprem nedir ve nasıl oluşur sorularının yanıtlarını araştırdık. Deprem öncesinde ve sonrasında ne yapılması gerektiğini öğrenerek depreme karşı önlem alarak gerekenleri yapmak hayat kurtarmaktır. Depreme karşı alınacak önlemler nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Deprem Nedir, Nasıl Oluşur Depreme Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir

Doğal afetlerden biri olan deprem başlı başına bir yıkım olmasının yanında diğer doğal afetleri de tetikleyerek meydana çıkmasına yol açmaktadır. Dünya üzerine birçok bölgede her an yaşanan deprem olayları şiddeti ve yaşanan yerin yeryüzüne yakın olmasıyla daha çok alanı ve insanı hayati anlamda etkilemektedir.

Deprem Nedir? Nasıl Oluşur?

Deprem yer kabuğu üzerinde oluşan hareketlilik ile kırılmalar sonucu meydana gelen fay hatlarında yaşanan çökmeler ve enerji birikiminin açığa çıkması demektir. Yer kabuğunda meydana gelen basınç ile fay hatları kırılmalar sonucu meydana gelmektedir. Yer kabuğunda oluşan hareketlilik uzun yıllar içinde kırılarak fay hatlarının hareketine olanak verebilmektedir.

Fay hatları da zamanla basınçtan etkilenerek hareketlilik meydan getirerek depremi oluşturmaktadır. Deprem fay hatlarında oluşması muhtemel görülen bir afet olmasının yanında fay hatlar dışında da meydana gelebilen bir durumdur. Deprem fay hatlarında veya kırılma beklenen alanlarda tahmini olarak bilinebilmesinin yanında tam olarak kesin zamanlama yapılamayan bir veri olarak bilinmektedir.

Depreme Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Deprem bölgesi olarak bilinen fay hatlarının geçtiği bölgelerde yaşam şartları depreme göre oluşturulmalıdır. Depreme dayanıklı binalar ve yaşam alanları yapılmalıdır. Deprem olasılığına karşın kişilerin deprem çantası hazırlamaları ve deprem anında ne yapılması gerektiği konularında eğitm almaları gerekmektedir.

Deprem kuşağında yaşayanlar için alınacak en önemli önlem deprem anında yapılması gerekenler eğitiminin herkese verilmesi ve deprem anında yaşanan endişe ve korku ile binaların balkonlarından atlamalarını engellemek gerekmektedir.

Deprem öncesi ve sonrası bilinçli hareket için toplum yararına çalışan ekipleri arttırmak ve yardım ekiplerine yardım etmek gerekmektedir.