Eğitim Devrik Cümle Nedir? Devrik Cümlede Vurgu Nasıl Ve Nerede Olur?

Devrik Cümle Nedir? Devrik Cümlede Vurgu Nasıl Ve Nerede Olur?

10.05.2021 - 01:21 | Son Güncellenme:

Türkçe 'de cümlenin ögeleri, cümle içerisindeki konumlarıyla değil; almış oldukları (özne ve belirtisiz nesne ek almaz) ekler ile ayrılır. Bundan dolayı devrik kurulmuş olan bir cümle yanlış değildir. Hatta edebi dilde devrik cümlelere sıklıkla başvurulur. Sizin için Devrik cümle nedir? Devrik cümlede vurgu nasıl ve nerede olur? Şeklindeki soruların yanıtlarını derledik.

Devrik Cümle Nedir Devrik Cümlede Vurgu Nasıl Ve Nerede Olur

 Ek almayan iki ögeden biri olan belirtisiz nesne, diğeri özneden her zaman yüklemin önünde olmasıyla ve yüklemin aldığı kişi ekiyle ayırt edilir.

Haberin Devamı

 Ek almayan durumdaki iki ögeden biri olan belirtisiz nesne, diğeri ise özneden her daim yüklemin önünde olması ile ve yüklemin aldığı kişi eki ile ayırt edilir.

 Devrik Cümle Nedir?

 Türkçe'de cümleyi meydana getiren öğeler genel olarak şu sıralamaya uyar:

 Özne, tümleç(ler), yüklem.

 Oluşturulmuş olan bu sıralanışa uymayan nitelikte ve yüklemi sonda değil başta veya ortada bulunan cümlelere "devrik cümle" denilmektedir.

 Devrik cümle Ögeleri dilin dil bilgisi kuralları kapsamında genel kurala uygun sıralanmamış şeklideki cümle olarak tanımlanmaktadır.

 Türkçe dilinde yüklem cümlenin sonunda bulunur. Diğer ögeler ise önemine göre, vurgulu olan yükleme daha yakın olacak biçimde sıralanır. Öyleyse; Türkçe dilinde yüklemi cümle sonunda bulunmakta olan cümle kurallı cümle, cümle sonunda olan başka bir ögesi bulunur durumdaki cümle ise devrik cümledir.

Haberin Devamı

 Devrik Cümlede Vurgu Nasıl ve Nerede Olur?

 Devrik cümleler vurgunun aranmadığı cümleler olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat mutlaka devrik cümle içinde vurgu aranacak ise; ilk olarak devrik cümle düz cümleye çevrilir, sonrasında ise vurgu aranır.

 Buna göre cümlelerde vurgunun nerede olur sorusunun yanıtı şu şekillerde verilebilir:

 - Yüklemi isim olan cümlelerde vurgu genellikle yüklemde olur. Kimiz zaman hem yüklemin hem de yüklemden önceki kelimenin üzerinde olabilmektedir.

 Örnek: İzmir çok güzel bir şehirdir.

 - Yüklemi fiil olan cümlelerde vurgu yüklemden hemen önce gelmiş olan kelimede veya kelime grubunda bulunur.

 Örnek: Sınava hazır olmak için çok çalıştı.

 - Soru cümlelerinde vurgu soru kelimesinde bulunur.

 Örnek: Neden bizi hiç ziyarete gelmiyor?

 Soru eki olan 'mi' ile kurulmuş durumda olan cümlelerde vurgu, bu ekten önce gelmiş olan kelimede olur.

 Örnek: Yemeğe Azra da davetli mi?

 Devrik Cümlelerde Vurgu: Daha önce devrik cümlelerde vurgu aranmadığı belirtilmişti. Fakat devrik cümlede vurgu aranacaksa, ilk olarak cümle önce düz cümleye çevrilir ve yukarıdaki kurallar uygulanarak vurgu bulunur.

 Örnek: 

 Devrik Cümle: Kaldı mı artık sinemaların önünde kuyruğa giren insanlar?

Haberin Devamı

 Düz cümle: Sinemaların önünde kuyruğa giren insanlar kaldı mı?