Eğitim Dikit Nedir, Nasıl Oluşur? Dikit Türkiye'de Nerelerde Vardır?

Dikit Nedir, Nasıl Oluşur? Dikit Türkiye'de Nerelerde Vardır?

08.09.2022 - 16:46 | Son Güncellenme:

Sarkıt ve dikitler, mağaralarda sık görülen bazı çökeltilerdir. Mağaraya giriş şekilleri nedeni ile fiziksel olarak pek çok farklı şekillerde olan sarkıt ve dikitler, sızma ve damlama ile meydana gelen damlataşlardır. Dikit nedir, nasıl oluşur sizler için derledik.

Dikit Nedir, Nasıl Oluşur Dikit Türkiyede Nerelerde Vardır

Dünyada doğal bir şekilde meydana gelen yapılardan birisi de dikitlerdir. Dikitler, mağaranın tabanından yukarı doğru oluşan yapılardır.

Dikit Nedir?

Dikit, damlataş adı ile de bilinen pek çok mağarada, mağara tabanından yukarıya doğru zaman içinde yavaş yavaş büyüyen şekillere verilen bir isimdir. Sarkıt olarak bilinen şeklin ise tam karşılığıdır.

Dikit Nasıl Oluşur?

Mağaranın tavanından damlayarak tabanda birikmesi sonucunda dikitler oluşur. Bazen de yukarıdan sarkan sarkıtlarla, aşağıdan yukarı doğru bir şekilde büyüyen dikitler birleşerek mağara sütunlarını meydana getirir. Bu şekiller ise, yüzyıllar hatta milyonlarca boyunca yılda, mağaralardaki magnezyum ve kalsiyum karışımı olan suların, "damlaya, damlaya" akması sonucunda oluşur.

Mağaraların tavanından zaman içinde yere damlayan kalsiyum bikarbonat içerikli bütün yeraltı suları; CO2 ( Karbondioksit ) gazının uçması sonucunda kireç yumrusu ortaya çıkarır. Aynı yerden de sular zaman içinde damlayarak zemine ulaşır. Bunun sonucunda zemine yığılan kalsiyum karbonat çökeltesi, zeminden daha yukarı doğru bir yapı meydana getirir. Bu yapıya ise, halk arasında dikit adı verilir.

Dikit Türkiye'de Nerelerde Vardır?

Dikit ve sarkıtların bol olduğu Damlataş mağaraları, ülkemizde güney Toros dağlarında da çok yaygın bir şekilde görülür.