Eğitim Dilin Tat Alma Bölgeleri Nelerdir? Dilin Tat Alan Kısımları

Dilin Tat Alma Bölgeleri Nelerdir? Dilin Tat Alan Kısımları

08.06.2021 - 05:15 | Son Güncellenme:

Beş duyu organı içerisinde dil de yer alır. Özellikle dil farklı bölümleri ile beraber değişik tatların etkin bir şekilde hissedilmesine olanak verir. Peki dilin tat alma bölgeleri nelerdir? Dilin tat alan kısımları üzerine merak edilen bilgiler.

Dilin Tat Alma Bölgeleri Nelerdir Dilin Tat Alan Kısımları

Dilin üzerindeki değişik bölgelerde yer alan reseptörler aracılığıyla bazı kısımlar oluşmuştur. Bu kısım farklı tatların ayrılmasına ve değişik lezzet olarak gıdaların tüketilmesi ne imkan verir. Aynı zamanda yenmemesi gereken ya da ağza temas etmemesi gereken durumlara karşı da bir uyarın niteliği taşır.

Dilin Tat Alma Bölgeleri Nelerdir?

Özellikle öğrencilerin mutlaka bilmesi gerektiği konular içerisinde dilin tat alma bölgeleri gelir. Tabii sadece öğrenciler değil aynı zamanda farklı amaçlarda birçok kişide bu konuyu öğrenmeye çalışıyor.

Dile temas eden farklı nesnelerdeki kimyasalların kemoreseptörler aracılığı ile algılanması dilin tat alma bölgeleri olarak ifade edilir. Bu konuda dilin yüzey kısmında farklı bölgeler değişik tat alma duyuları oluşturmaktadır. Tuzlu, tatlı ve ekşi ile beraber acı gibi birçok tatlar yoğun bir şekilde hissedilir. Tabii bunlar dilin değişik kısımları üzerinden etkili bir şekilde ayrılır.

Dilin Tat Alan Kısımları

Dilin tat alma kısımları dil yüzeyindeki farklı bölgelerden oluşur. Özellikle dildeki yönlere bağlı olarak farklı kısımlar değişik tatların algılanmasına karşı hassas bir etki sağlamaktadır.

- Dilin uç kısmı tatlıyı hissettirir.
- Arka yanlar ekşi kısmı hissettirir.
- Dilin ön yanları tuzlu kısmı hissettirir.
- Dilin arka bölümü ise acı tadın hissedilmesine olanak verir.

Tabii herhangi bir yiyecek tüketildiği vakit bütün olarak alınır. Yemekler ağızda dağıldıktan sonra dilin farklı bölgelerinde belli bir ayrıma girer. Yaşanan bu ayrım ile beraber gıdanın ne tür bir tadı olduğuna yönelik beyne ileti gerçekleştirilir. Bu ileti oldukça hızlı bir şekilde saliseler içerisinde yapılır.