EğitimDüzgün Çembersel Hareket Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Düzgün Çembersel Hareket Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

10.06.2021 - 04:52 | Son Güncellenme:

Fizik bilimde eylemsizlik ve hareket konusunda pek çok araştırma yapılmakta ve bu bilgiler öğrencilerle paylaşılmaktadır. Düzgün çembersel hareket de fiziğe ihtiyaç duyulan alanlarda mutlaka bilinmesi gereken bir konudur. Peki, düzgün çembersel hareket nedir? Konu anlatımında kullanılan fizik terimleri nelerdir? Sizler için düzgün çembersel hareket konusu hakkında detayları derledik.

Düzgün Çembersel Hareket Nedir Ders Notları Ve Konu Anlatımı


Düzgün dairesel hareket fizikte titizlikle işlenen konulardan biridir. Dönem ve üniversiteye giriş sınavlarında konuyla alakalı sorulara yer verilmesi de dikkat çekmektedir.

Düzgün Çembersel Hareket Nedir?

Düzgün çembersel hareket, sabit bir kuvvetin büyüklüğü değişmeyen bir vektöre sürekli ve dik etki etmesi sonucunda ortaya çıkar. Kuvvetin, vektör üzerindeki etkisi sonucunda cisme belirli bir yarıçaptaki çember alanında düzgün dönme hareketi yaptırılmış olur. Bu da düzgün çembersel hareket veya düzgün dairesel hareket olarak adlandırılmaktadır. Bir başka değişle, çember üzerinde eşit zaman aralığında eşit mesafe kat edilmesine düzgün çembersel hareket denmektedir.

Düzgün Çembersel Hareket Terimleri Nelerdir?

Düzgün dairesel konusu anlatılırken sıklıkla değinilen bazı temel kavramlar vardır. Bu kavramlar; periyot (T), frekans (f), çizgisel hız ve açısal hız şeklinde sıralanmaktadır. Periyot, cismin söz konusu çemberde bir tam tur atması için gereken zamandır ve birimi de saniyedir. Bununla benzer şekilde frekans da birim zamanda cismin attığı tur sayısını ifade etmek için kullanılmaktadır. Frekansın birimi Hertz olarak kabul edilir.

Cisimler, düzgün dairesel hareket yaparken hem yörünge üzerinde mesafe kat eder hem de düzlemde belirli bir açıyı tararlar. Cismin, birim zaman içerisinde yörüngede kat ettiği mesafeye çizgisel hız denilmektedir. Yarıçap vektörünün hareket esnasında taradığı açıysa açısal hız şeklinde ifade edilmektedir. Bu terimlerin birimleri de sırasıyla metre/saniye ve radyan/saniye şeklindedir. Düzgün çembersel hareketle ilişkili olarak kullanılan bu terimler matematik formülasyonuna da sahiptir.