Eğitim Düzgün Doğrusal Hareket Nedir? Kısaca Konu Anlatımı

Düzgün Doğrusal Hareket Nedir? Kısaca Konu Anlatımı

16.06.2021 - 12:07 | Son Güncellenme:

En kolay incelenebilecek hareket çeşidi bir doğru boyunca, yani bir boyutta olandır. Günlük hayatta pek çok şey doğrusal hareket yapar. Bu nedenle Fizik alanında doğrusal hareketin ne olduğu belirtilmiştir. Peki, düzgün doğrusal hareket nedir? Kısaca konu anlatımını sizlere detaylıca derledik.

Düzgün Doğrusal Hareket Nedir Kısaca Konu Anlatımı

Doğrusal hareketin diğer bir ismi ise çizgisel harekettir. Günlük hayatta yürüyen merdivenler, trenler ve asansör gibi pek çok şey doğrusal hareket yapmaktadır. 

Haberin Devamı

 Düzgün Doğrusal Hareket Nedir?

 Bir cismin durgun bir referans noktasına göre yer değiştirmesine hareket adı verilmektedir. Bir doğru boyunca değişmeyen veya sabit hızla gerçekleşen harekete ise düzgün doğrusal hareket adı verilmektedir. Düzgün doğrusal hareket yapan cisimler eşit zaman aralıklarındaki yer değiştirmeleri eşit olmaktadır. 

 Bir cisim düzgün doğrusal hareket yapıyor ise eşit zaman aralıklarında eşit yollar alır. Cismin hızı sabit olmaktadır. Bu tarz hareket yapan cismin konum ve zaman grafiği düzgün artan veya düzgün azalan şeklinde olmaktadır. Serbest düşme, düzgün hızlanan, aşağıdan yukarıya doğru düşey artış düzgün yavaşlayan doğrusal harekete örnek olmaktadır. 

 Düzgün Doğrusal Hareket Kısaca Konu Anlatımı

Haberin Devamı

Çizgisel hareket veya doğrusal hareket bir doğru üzerinde eşit zaman aralıklarında eşit yollar alan ya da hızı sabit olan bir noktanın hareketi anlamına gelmektedir. Noktanın hızı v, aldığı yol x, bu yolu almak için geçen zaman t şeklinde gösterilmektedir. Bu oran ise formül olarak v:x/t şeklinde belirtilir. Düzgün doğrusal hareket halinde olan bir cisme etkileyen kuvvetlerin cebirsel olarak toplamı ve hareket ivmesi ise sıfıra eşit olmaktadır.

 Bir cisme hareketi ile aynı yönde sabit bir ivme verilir ise, diğer bir değiş ile hızı eşit zamanlarda eşit miktarda artar ise bu hareket düzgün hızlanan harekete dönüşür. Fakat bu durumun tam tersi durumunun oluşması durumunda bu hareket düzgün yavaşlayan hareket dönüşmektedir.