Eğitim E-Defter Nedir, Kimlere Zorunludur? E-Defter Nasıl Tutulur, Avantajları Nelerdir?

E-Defter Nedir, Kimlere Zorunludur? E-Defter Nasıl Tutulur, Avantajları Nelerdir?

24.04.2021 - 02:35 | Son Güncellenme:

Günümüzde hemen her alan teknolojik ortama taşınmaya başlamıştır. Hem kolaylık hem de her yerden ulaşım sağlaması açısından elektronik ortamda tutulan veriler, aynı zamanda daha güvenli olarak da saklanabilmektedir. E- Defter de teknolojik ortama geçmiş olan bir uygulamadır. Peki E-Defter uygulaması tam olarak nedir? Kimler için bu uygulama geçerlidir? Avantajları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

E-Defter Nedir, Kimlere Zorunludur E-Defter Nasıl Tutulur, Avantajları Nelerdir


E- Defter, vergi ile alakalı olan bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde dosyalar, elektronik dosyalar şeklinde saklanır. Muhasebe ve ticari yükümlülüğü olan kişiler bu uygulama hakkında detaylı bilgi edinmelidirler.

E-Defter Nedir? Kimlere Zorunludur?

E-Defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu gereğince tutulması zorunlu olan defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulmasıdır. Aslında normal de belirli standartlara sahip olan ve gerekliliği olan defterin format değişikliği ile internet dosyası haline gelmesidir.

E- Defter uygulamasına isteğe bağlı olarak herkes geçebilir. Ayrıca zorunlu olan kişilerde bulunmaktadır. Zorunlu kişiler ise; geme zorunluluğu olan mükellefler, bölünme ve birleşme yaşayan kuruluşlar, tür değişikliğine giden kurumlar, devrolan kuruluşlar E- Defter uygulamasına geçmek zorunda olanlardır.

E- Defter Nasıl Tutulur? Avantajları Nelerdir?

E- Defter uygulaması, tutmak aslında basit bir işlemdir. Çünkü normal ortamda tutulan defterin teknolojik ortama geçmesidir. Aynı uygulamanın değişikliğe uğramadan sadece internet dosyası şekline gelerek tutulmasıdır. E- Defter uygulamasının avantajlarına değinecek olursak ilk ve en önemli avantajı tüm işlemlerin daha hızlı ve daha kolay bir şekilde ilerlemesidir. Bir diğer avantajı ise yapılan denetimler hızlı şekilde gerçekleşir.

Dosyalar daha güvenli bir şekilde muhafaza edilir. Kağıt tüketimi azalırken belgelere her an her yerden ulaşma imkanı sağlanır. Defterlerin notere onaylatılmasına gerek kalmazken arşivleme için maliyete gerek kalmaz, olası hatalar azalır.