Eğitim Epikriz Nedir? Epikriz Raporu Neden Ve Nasıl Alınır?

Epikriz Nedir? Epikriz Raporu Neden Ve Nasıl Alınır?

25.02.2021 - 01:32 | Son Güncellenme:

Tıp dünyasında adı geçen ve günlük hayatta karşımıza çıkan bir ifade var. Bu ifadenin adı epikriz raporudur. Epikriz raporu hangi durumlar da alınması gerekir? Neden epikriz raporuna ihtiyaç duyulur? Bu raporu düzenlemeye kimler yetkilidir? Hastalığın sürecin de bu raporun önemi nedir? İşte epikriz terimi ve epikriz raporu ile ilgili merak edilenler.

Epikriz Nedir Epikriz Raporu Neden Ve Nasıl Alınır

Hasta olan bir kişinin hastaneye başvurması ile başlayıp tedavisi ile ilgili yapılan tüm tetkik ve tahlilleri içeren rapora epikriz raporu denir. Bu rapor ilgili sağlık kuruluşlarınca kişinin talebi üzerine verildiği gibi doğrudan sağlık kurulunca da verilebilir. Hastanın tedavisinde yapılan tüm süreci içeren bir rapordur.

Haberin Devamı

 Epikriz Nedir?

 Epikriz tıbbi terimler arasında geçen bir ifadedir. Sağlık kuruluşuna başvurudan itibaren tutulmaya başlar. Koyulan teşhisi, kullanılan ilaçları, yapılan tahlilleri, tedavinin ne gibi sonuç verdiği, hangi olumlu ve olumsuz durumlar ile karşılaşıldığı, ameliyat yapıldı ise operasyonda uygulanan sırası ile tüm tetkikler olmak üzere yapılan bütün hususları içeren rapora epikriz raporu denir.

 Epikriz Raporu Neden ve Nasıl Alınır?

 Bu rapor sağlık kuruluşunun kendi birimleri arasında da ihtiyaç duyulurken başka bir sağlık kuruluşları tarafından da istenebilir. Çünkü tedavinin devamı ile gösterdiği semptomlar bilinmelidir ki süreç buna göre devam etmelidir. Aynı tedavi yöntemi uygulayarak zaman kaybetmeyi önlerken ayrıca belirlenen olumsuz durumlar dikkate alınır.

Haberin Devamı

 Bu rapor, bir doktorun uyguladığı bilgileri başka bir doktora sunduğu bir çeşit bilgilendirici metindir. Bu rapor hastanın kendisine verilebileceği gibi diğer birime de gönderilebilir. Ama en önemli olanın hastanın bu raporu takip edip, dosyasında bulundurması gereklidir. Bu rapor elle de yazılabildiği gibi bilgisayar ortamında da hazırlanabilir ve uzun zaman arşiv de tutulabilir. Böylece hastanın tedavi geçmişine ulaşmak mümkün olur.